Bh. poljoprivrednici strahuju zbog prelaza

Zbog svoje nepripremljenosti, Bosna i Hercegovina većinu robe životinjskog porijekla i krompir neće moći izvoziti na hrvatsko tržište nakon što ta zemlja uđe u Evropsku uniju (EU).

I ono što bi mogli izvoziti, posebno voće i povrće, zaustavit će spora gradnja graničnih prelaza za te namjene.

Postoje samo dva. Onaj u Gradišci neuslovan je i prijeti saobraćajnim kolapsom, a drugi, Bijača u Hercegovini, tek se gradi. Zbog svega toga strahuju poljoprivrednici, posebno oni u pograničnom pojasu, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Prvih nekoliko kilometara autoceste kod Ljubuškog uskoro se može pustiti u promet. Kratka vožnja završava, međutim, na gradilištu. Tu bi trebao stajati granični prijelaz Bijača.

Kasnilo se s projektom dokumentacijom i dozvolama, a datum kad će ovo biti granica s EU-om sve je bliži. Sada se gradi ubrzano.

“Radi se u dvije smjene po deset sati. Radimo od šest ujutro do dva po ponoći. Tu imamo oko 70 strojeva i oko 200 ljudi koji su svaki dan, sedam dana u tjednu, tu”, kazao je Antonio Križanac, šef projekta Autesta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nepremostive prepreke

Dok se tu tek obavljaju zemljani radovi, sa druge strane, na prelazu Nova sela, daleko se odmaklo.

“Radovi su s hrvatske strane granice završeni, granični prijelaz je potpuno spreman. No, ako ih uskoro ne sustignu s bh. strane po ulasku Hrvatske u EU, najviše će trpjeti robna razmjena između dviju zemalja”, izvještava Pavković.

U Vojnićima kod Ljubuškog poljoprivredne proizvode najviše plasiraju u susjednoj Dalmaciji. Zbog neriješenog monitoringa u Bosni i Hercegovini, krompir će moći izvoziti samo do 1. jula.

No, bez graničnog prelaza Bijača bila bi im, nakon tog datuma, ugrožena gotovo cijela poljoprivredna proizvodnja. Polje je u Bosni i Hercegovini, a brdo, iza kojeg je Vrgorac, u Hrvatskoj. No, do njega se sve teže stiže.

“Oko 500 kilometara je drugi granični prijelaz, to je Gradiška. Ako granični prijelaz Bijača ne bude u punom kapacitetu 1. srpnja, bit će nepremostive prepreke. Mislim da institucije ove zemlje trebaju sve uraditi da granični prijelaz bude u punoj funkciji do 1. Srpnja”, kaže poljoprivrednik Miro Ćuk.

Otvore i nedovršen

Voziti salatu, paradajz ili kupus gotovo 1.000 kilometara preko, za tu robu propisanog drugog prelaza u, inače oko 15 kilometara udaljeni Vrgorac, nikome se ne isplati.

Jednako ni u suprotnom smjeru, iz Dalmacije u Bosnu i Hercegovinu.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine kažu kako je jasno da prelaz Bijača neće biti završen do dolaska evropskih granica. Biraju izvođača radova, radit će u tri smjene kako bi završili drugu od tri faze izgradnje. Neće biti dovršen, ali bi, kažu, mogao biti otvoren.

“Tek po okončanju tog trećeg LOT-a bit će granični prelaz izgrađen u kapacitetu da bude sa svim standardima EU-a. Ali, do 1. jula i ulaska Hrvatske u EU Uprava će osigurati da taj prelaz zadovolji minimalne uslove za početak robnog saobraćaja”, izjavio je glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević.

Poljoprivrednici, unatoč bojazni, ne posustaju s radovima. Manjka im poticaja, nisu dovoljno zaštićeni, pa se nadaju kako će makar imati osposobljen prelaz kojim će robu izvoziti na tradicionalno tržište.

Toliko pomoći države ipak očekuju.

Izvor: Al Jazeera