Budžet pozorišne predstave uzburkao Niš

U Narodnom pozorištu u Nišu, u sklopu obilježavanja jubileja Milanskog edikta, premijerno je izvedena predstava Konstantin.

Ova predstava danima izaziva rasprave, jer ukupan budžet iznosi blizu 180.000 eura, a većina od toga dolazi iz državnog budžeta, izvještava novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

Predstava Konstantin zamišljena je kao ambiciozno visokobudžetno ostvarenje, kakvo je do sada rijetko rađeno u Srbiji, kažu iz uprave pozorišta.

Ambiciju nije bilo teško zadovoljiti s budžetom izdvojenim većinom iz republičkog, ali djelomično i gradskog budžeta.

“Po prvi put smo na Nadzornom odboru dobili specifikaciju, mi smo videli da je ukupan budžet 19 miliona [dinara]”, kazao je predsjednik Nadzornog odbora Narodnog pozorišta Dragan Aranđelović.

To je blizu 180.000 eura. Prema zvaničnom programu pozorišta, to je gotovo duplo veći iznos od budžeta za sve ostale predstave planirane za ovu godinu, odnosno njih pet. 

Pitanje potrebe

Aranđelović je upitao: “Da li je nama u ovom trenutku, pre svega govorim kao građanin Niša, da li nam je potrebna ovakva predstava kada znamo da imamo i neasfaltirane ulice i nerešena pitanja sa rasvetom?”

U upravi pozorišta ne misle da je budžet prevelik.

“Da vam kažem nešto, malo, malo, stvarno i po kvalitetu koji ispada i po svemu ovome, malo košta predstava”, ocijenio je upravnik Narodnog pozorišta u Nišu Ivan Vuković.

Zbog budžeta za predstavu protestirala je i niška opozicija, koja je pozvala građane da je bojkotiraju.

Odbornik Skupštine grada Niša Srđan Pešić je kazao: “Pozivamo građane Niša da bojkotuju predstavu posvećenu Konstantinu i posvećenu Konstantinovom jubileju, a sve pod sloganom ‘pod ovim znakom ćeš zaraditi ‘, zato što ova predstava košta 180.000 eura, zato što niti u Srbiji niti u jednoj zemlji na svetu ne možete za 15 dana zaraditi 20.000 eura sem ako niste deo nekog narko kartela, a upravo toliko zaradilo je puno saradnika na ovoj predstavi, svi listom iz Beograda i svi dovedeni da samo nekoliko dana budu ovde i zarade ogroman novac.”

Pozorište je bilo puno na premijeri, a novinarima nije bilo dozvoljeno snimanje. Mnogi u Srbiji već nazivaju predstavu Kostantin “najskupljom ikad na srpskoj pozorišnoj sceni”.

Izvor: Al Jazeera