Brodosplit prodat samoborskom DIV-u

Potpisan je ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u. Splitsko brodogradilište prodato je za jednu kunu, uz obavezu da novi vlasnik zadrži 2.000 od 3.400 sadašnjih radnika.

Privatizaciju Brodosplita odobrila je Evropska komisija (EK), čime je Hrvatska djelimično riješila pitanje restrukturisanja Brodogradnje, jednog od najvažnijih zadataka prije ulaska u Evropsku uniju (EU).

Ostaje još da se riješi pitanje Brodotrogira i riječkog Trećeg maja.

U Vladi su uvjereni da će ova prodaja omogućiti nastavak brodogradnje, a i novi vlasnik vjeruje u uspjeh.

“Predmet ugovora je prodaja društva koja povijesno bilježi iznimno velike gubitke te kroz privatizaciju traži posljednju šansu za opstanak i profitabilnost, što na današnjem tržištu globalnom nije jednostavan zadatak, ali ja sam uvjeren u uspjeh”, kaže Ivan Vrdoljak.

‘Moralna obaveza’

Tomislav Debeljak smatra: “Uz ugovor i obaveze iz ugovora, postoji jedna moralna obaveza nas iz Diva, da stvarno damo sve od sebe da spasimo Brodosplit i 100 posto sam uvjeren u uspjeh. Da će on doći jako brzo, možda i prije nego šta je to u planu restrukturiranja.”

Ekipa Al Jazeere posjetila je radnike Brodosplita. Evo kako oni gledaju na dugo očekivanu privatizaciju njihovog brodogradilišta.

Ante Vunić ovdje je zaposlen 42 godine. Radio je za brojne uprave, a sada pred mirovinu dočekao je i privatizaciju. Recept za opstanak, kaže, vrlo je jednostavan.

“Taj ugovor između Vlade i novog vlasnika nitko nije vidio, pa ne mogu govoriti o njemu, ali ovdje je problem nedostatak posla. Mi smo u oskudici izgradnje brodova – ako nema posla, džabe je sve, onda nema posla.”

Njihova je radna sudbina sada u rukama novog vlasnika i samo skrštenih ruku mogu čekati šta će s njima biti. A otkazi su već najavljeni.

“Radnici Brodosplita u velikoj su neizvjesnosti. I dalje ne znaju tko će od njih 3.400 zadržati svoj posao”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Ugovorna je obaveza samoborskog DIV-a da zadrži 2.000e radnika i nastavi brodogradilišnu djelatnost.

Socijalni sporazum kojim bi se definirao tačan višak radnika, ali i iznos otpremnina, način i dinamika zbrinjavanja, potpisat će se tek za mjesec dana. Radnici ne gube optimizam.

Izgradnja novih brodova

“Očekujemo i nadamo se možda nečemu boljemu, ali to je sve nešto sumnjivo. Posao će se nastavit, ali ne istim intezitetom ko dosad, ovdje se prije radilo i po 15 brodova”, rekao je Ivan, radnik Brodosplita.

Ante Milkošić, radnik Brodosplita, kaže: “Očekujem dosta posla i novi gazda neće imati problema. Bitno je dati ljudima posla, novca, i nema problema.”

S puno manje neizvjesnosti na budućnost gledaju oni koji su pred mirovinom. Ali, za mlađe generacije, pred kojima je cijeli radni vijek, otkaz bi u trenutnoj ekonomskoj situaciji označio početak borbe za opstanak.

“A di'š nać’ posla, nema ga, jednostavno nema. Al’, biće bolje, virujem ja”, govori Ivan.

Tako će i biti ako je vjerovati najavama iz samoborskog DIV-a, prema kojima već postoje ponude za izgradnju čak 40 novih brodova.

Izvor: Al Jazeera