Spor oko srpskih opština na Kosovu

Thaci smatra da Zajednica ne može biti izabrani organ i da ne može imati izvršna ovlaštenja (EPA)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da su u dijalogu s Prištinom postoji dubok i težak problem, jer vlasti Kosova apsolutno ne žele prihvatiti ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tjera.

“Nema dogovora, jer prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara da zajednica [srpskih opština] ima bilo koji instrument vlasti, izbore, organe, izvršna ovlašćenja”, rekao je on novinarima u Beogradu.

Dačić je kazao da je, prema Rezoluciji o KiM-u, dužan informirati Skupštinu Srbije, a ne odbor, ali da nije problem ni da govori pred odborom, kada se bude imalo o čemu razgovarati, prenosi Tanjug.

“Ništa novo se nije desilo, nikakav novi dogovor ili sporazum nisu na vidiku, naprotiv, na vidiku su veliki problemi. O čemu da se informiše Parlament – da smo se saglasili da treba da se formira zajednica srpskih opština, ali ni oko čega drugog”, rekao je Dačić.

Neprihvatljiv stav

Za Srbiju je, istakao je on, neprihvatljivo da zajednica nema nadležnosti i da sve što ona može izvršavati je objavljivanje časopisa i organiziranje okruglih stolova.

Kako je dodao, predstavnici Kosova misle da će Vlada Srbije prihvatiti sve samo da dobije datum o početku pregovora s Evropskom unijom (EU).

“Pa nećemo, jer mi ovo ne radimo zbog datuma, već hoćemo da rešimo problem kompromisom”, rekao je Dačić i dodao da je kompromis kada “svako dobije pomalo onoga što nije želeo”.

Prema njegovim riječima, datum treba ostaviti po strani i, mada bi bilo dobro da ga Srbija dobije, kako je poručio, i EU treba biti svjesna da je nedobivanje datuma “put za ubijanje dijaloga”.

On je ponovio da sve to ukazuje da nema ničeg novog u dijalogu.

Thaci protiv izvršnih ovlaštenja

Kosovski premijer Hashim Thaci je od zamjenika državnog sekretara SAD-a Williama Burnsa zatražio podršku za stav da Zajednica srpskih opština na Kosovu ne može imati izvršna ovlaštenja, na šta je Burns odgovorio da SAD podržava dijalog kao jedini način rješavanja problema Beograda i Prištine.

Thaci je u telefonskom razgovoru Burnsu rekao da bi izbor odbornika za Zajednicu srpskih opština i njena izvršna ovlaštenja bili u suprotnosti s kosovskim Ustavom i s planom Marttija Ahtisaarija, pošto bi na taj način bio uspostavljen treći nivo vlasti na Kosovu, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Kosovski premijer je Burnsu kazao da je spreman pristati na uspostavljanje asocijacije ili zajednice opština sa srpskom većinom koja bi omogućila sjevernim opštinama sa srpskom većinom, ali i drugima na jugu, da sarađuju u različitim interesnim oblastima, ali bez izvršnih ovlaštenja.

“Moram vas obavijestiti da udruženje, ili organ, ili zajednica, kako to želi Srbija nazvati, ne može biti izabrani organ i ne može imati izvršna ovlaštenja. To znači da opsežna izvršna lokalna ovlaštenja srpskih opština ne mogu biti prenesena na asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti, koji bi mogao potkopati naš Ustav i unutrašnju vladavinu”, rekao je Thaci visokom američkom zvaničniku.

U saopćenju kosovske Vlade je navedeno da je zamjenik američkog državnog sekretara rekao da su se SAD obavezale podržati dijalog kao jedini način rješavanja problema Beograda i Prištine, koji bi olakšao put ka euroatlantskim integracijama.

Izvor: Agencije