Odobrena odgoda popisa stanovništva BiH

Odgađanje popisa usvojeno po hitnom postupku (Al Jazeera)
Odgađanje popisa usvojeno po hitnom postupku (Al Jazeera)

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su u utorak, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, čime je odobreno odgađanje popisa u ovoj državi za oktobar, prenosi agencija Srna.

Predložene izmjene ovog zakona sadržane su u kratkom tekstu i odnose se samo na pomjeranje datuma popisa i pomjeranje rokova obavljanja određenih aktivnosti koje se odnose na pripreme za popis.

Popis je prvobitno trebao biti održan u aprilu, ali je na sugestiju Eurostata pomjeren za oktobar, što je na posljednjoj sjednici usvojio i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Pravne praznine

Delegati Doma naroda prihvatili su u utorak zahtjev delegata Borjane Krišto, Staše Košarca i Sulejmana Tihića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po skraćenom postupku.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenici da su pojedine odredbe zakona nejasne i nedorečene, te da postoje pravne praznine koje u primjeni zakona stvaraju određene teškoće, te direktno utiču i na rad ne samo Agencije, već i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije.

Nejasne su i odredbe koje se tiču mandata Komisije i njenih nadležnosti koje su dovele do zastoja u njenom radu, a traži se usvajanje ovog zakona po skraćenom postupku da bi što prije bio usvojen, a time omogućen rad Agencije i Komisije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO