Brisel: Sjever Kosova u fokusu 4. marta

Kosovska predsjednica Jahjaga dala je punu podršku dijalogu koji se vodi u Briselu (Anadolija)

Nova runda dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine bit će održana 4. marta, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji (EK).

Funkcioner EK-a, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će se predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci tog dana sastati u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Šesta runda razgovora bit će posvećena srpskim institucijama na sjeveru Kosova, a tehnički dijalog na nivou radnih grupa, prema pisanju prištinske štampe, već je u toku.

Srpske opštine

Hashim Thaci informirao je u utorak predsjednicu Kosova Atifete Jahjaga da je tokom njegovom susreta s Ivicom Dačićem 19. i 20. februara u Briselu postignuta načelna saglasnost da se rasformiraju policijske i obavještajne strukture Srbije na sjeveru Kosova, javlja Fena.

Tokom razgovora u Briselu, uz prisustvo šefice za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton, postignut je i dogovor o formiranju asocijacije opština sa srpskom većinom na sjeveru zemlje, kao i da u četiri opštine na sjeveru budu održani izbori za skupštine opština i za gradonačelnike, a da se ponovo pokrene pravosudni sistem stvaranjem sudova u Leposaviću i Zvečanu.

U saopćenju iz kabineta kosovske predsjednice navodi se da je Thaci rekao da su ova rješenja u okviru punog poštovanja Ustava i kosovskih zakona i da imaju snažnu međunarodnu podršku, da su funkcionalna i prihvatljiva za sve građane.

Predsjednica Kosova je istakla da se svi sporazumi postižu po najvišim evropskim normama te da “osiguravaju suverenitet, teritorijalni integritet i ostvarivanje vlasti na cijeloj teritoriji zemlje”.

Jahjaga je dala punu podršku dijalogu koji se vodi u Briselu i istakla da se ovim potvrđuje da je “dijalog jedini uspješan put za normalizaciju odnosa između dvije susjedne, nezavisne i suverene države”.

Kosovski premijer je informirao Jahjagu i o pripremama i očekivanjima od sljedećeg sastanka s Dačićem.

Projekt readmisije

EU će, putem twinning projekta vrijednog 1,5 miliona eura, podržati readmisiju i reintegraciju lica vraćenih na Kosovo u procesu repatrijacije, saopćeno je iz Ureda EU-a u Prištini.

Projekt okuplja finske, austrijske, mađarske i kosovske eksperte i predstavnike vlasti, javlja Tanjug.

“Ovaj dvogodišnji projekt pomoći će stvaranju efikasnog sistema za upravljanje administracijom i migracijom i pružanju društveno-ekonomskih mjera za vraćene pojedince i porodice”, navedeno je u saopćenju.

EU će nastaviti pružati podršku vlastima da ispune zadatak, jer se svake godine oko 2.000 lica vraća na Kosovo iz država članica EU-a.

Projektom će rukovoditi Ured EU-a na Kosovu, a realizirat će ga austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji s kosovskim vlastima.

Partneri u provođenju projekta su finski Nacionalni institut za zdravlje i socijalnu zaštitu, Ministarstvo zapošljavanja i ekonomije i mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije