Niš: Krađa trećine električne energije

Krađa električne energije stvara velike probleme i gubitke Elektroprivredi Srbije (EPS). Iako je riječ o krivičnom djelu, u Niškom kraju se ukrade čak trećina isporučene električne energije.

Običan magnet dovoljan je da uspori električno brojilo i da račun za struju na kraju mjeseca bude manji.

“Ali, time ste počinili krivično delo krađe električne energije”, izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović iz Niša.

Zbog magneta na brojilu, kao najprostijeg načina krađe na brojilima, u Nišu čak trećina isporučene struje se izgubi.

Nenaplaćeno od 25 do 30 miliona eura

Dragoslav Pavlović, tehnički direktor Elektrodistribucije Niš, kaže: “To ne znači da je manje električne energije proteklo kroz samo brojilo, jer samo domaćinstvo troši onoliko električne energije koliko potrošača ima u njemu. To samo znači da brojilo manje registruje utrošene energije. Iz tog razloga, ovo je najrasprostranjeniji vid krađe električne energije, jer je na neki način najlakše doći do magneta koji ćete postaviti na samo brojilo.”

Na godišnjem nivou to je od 25 do 30 miliona eura nenaplaćene vrijednosti za isporučenu električnu energiju  na području Niša.

“Mi uvek pronađemo onog ko krade električnu energiju, jer to je vrlo prosto: na trafo-stanici izmerimo koliko smo električne energije distribuirali kupcima, vidimo da postoji razlika u količini na trafo-stanici i fakturisane električne energije na brojilima i uvek dođemo do lica koje krade električnu energiju”, kaže Igor Novaković, direktor Jugoistoka.

Iako je procenat ukradene struje veliki, većina građana redovno plaća račune.

Krađa električne energije je krivično djelo, zbog čega je desetak građana već osuđeno pred niškim sudom.

Milja Ivković redovno plaća račune za struju, a za one koji kradu struju nema razumijevanje.

“Ne mogu da shvatim te ljude. U životu nikada nisam radila protivzakonito. I sa parama sam radila, pa ničiji dinar nije bio kod mene”, kaže ona. 

Ničega nema bez struje

Ni direktor kompanije u čijoj nadležnosti su elektrodistribucije na jugu i istoku Srbije Igor Novaković ne razumije one kojima je račun za struju na posljednjem mjestu.

“Ako mogu da plaćaju račun za fiksnu telefoniju, za mobilnu telefoniju, za internet, za kablovsku televiziju, pre svega toga moraju da izmire račun za električnu eneegiju, jer nema ničeg toga bez električne energije”, govori Novaković.

Niška Elektrodistribucija protiv onih koji kradu struju podnosi prijave sudu, a onima koji neredovno plaćaju utrošenu energiju poručuje da bez struje nema ni hljeba.

Izvor: Al Jazeera