CG: Istraga zbog prisluškivanja novinara

Opozicija traži kontrolno saslušanje ministra Konjevića zbog navoda o nezakonitom prisluškivanju (EPA)
Opozicija traži kontrolno saslušanje ministra Konjevića zbog navoda o nezakonitom prisluškivanju (EPA)

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saslušala je nekoliko službenika Odsjeka za posebne provjere, zbog ozbiljne sumnje da su tokom protekle godine zloupotrebljavani uređaji za prisluškivanje.

Kako prenose podgorički mediji, saslušani su bivši šef Odsjeka za posebne provjere Dejan Bašanović, novi rukovodilac tog sektora Nikola Rogošić, kao i nekoliko službenika Odsjeka.

Svi oni su, kako se navodi, tokom saslušanja tvrdili da nisu zloupotrebljavani uređaji za prisluškivanje, odnosno da su mjere tajnog nadzora provođene isključivo po nalozima tužilaca i istražnih sudija.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević naložio je ranije hitnu kontrolu zakonitosti rada službenika Odsjeka za posebne provjere.

Afere Listing i Telekom

Podgorički mediji objavili su ranije da su zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković i novinari tog lista Mitar Rakčević i Dražen Živković prisluškivani od strane crnogorske policije, kako bi se otkrili njihovi izvori i politički konkakti, objavili su podgorički mediji.

Marković je navodno bio pod mjerama tajnog nadzora zbog afera Listing, Telekom i objavljivanja tajnih dokumenata iz istrage koja je vođena protiv odbjeglog narko-bosa Darka Šarića.

Prisluškivanjem su, također, bilježeni kontakti Markovića sa liderima opozicije, predstavnicima nevladinog sektora i nezavisnih medija, prenosi Tanjug.

To se, prije svega, odnosi na komunikaciju sa Andrijom Mandićem, Nebojšom Medojevićem, Predragom Bulatovićem, Vanjom Čalović, Željkom Ivanovićem, Miodragom Perovićem i drugima.

Rakčević je prisluškivan zbog afere Listing, a Živković jer je policiju i tužilaštvo zanimalo ko su izvori Dana iz tih institucija.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta najavili su da će tražiti da skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu obavi kontrolno saslušanje ministra Konjevića i rukovodioca Unutrašnje kontrole MUP-a Veselina Šaranovića, povodom istrage o mogućim zloupotrebama mjera tajnog nadzora.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Crnogorsko tužilaštvo nema dokaze za pokretanje krivičnog postupka u slučaju afere Telekom, pokazalo je kontrolno saslušanje čelnih ljudi Tužilaštva i Uprave za sprječavanje pranja novca u crnogorskom Parlamentu. Afera je počela 2011. godine, kada su američke finansijske vlasti utvrdile da je prilikom prodaje kompanije Magyar Telekomu više crnogorskih zvaničnika i njima bliskih pojedinaca primilo mito […]

Zakon koji uređuje građansku odgovornost za uvredu i klevetu jača autocenzuru u Makedoniji, kažu novinari. Prema njima političari koriste zakon da od novinara traže izvinjenja na prvim stranicama novina. Novinari su bili spriječeni da izvještavaju iz Sobranja, kada se usvajao budžet. Ova situacija dovela je Makedoniju na samo dno po slobodi medija u regiji, prema […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO