KFOR zadovoljan situacijom na Kosovu

Situaciju treba zadržati u određenoj ravnoteži, a ne pozivati ljude na dalje proteste, smatra njemački general (EPA)

Komandant KFOR-a, njemački general Volker Halbauer, izjavio je da je sigurnosna situacija na Kosovu generalno dobra, iako, postoje “zabrinjavajući događaji” poput incidenata u sjevernoj Mitrovici i nedavnog rušenja srpskih grobalja.

“Da bi dalji trend bio pozitivan, potrebna je efikasna kosovska policija koja može biti uspješnija samo uz ojačanu podršku naroda”, rekao je komandant KFOR-a za mrežu srpskih televizijskih stanica, koja se emitira širom Kosova, prenosi Tanjug.

General Halbauer je upozorio lokalne političke lidere da budu odgovorni za izgovorenu javnu riječ koja “može ponekad rezultirati sigurnosnim problemima”.

Halbauer smatra da sigurnosnu situaciju veoma brzo mogu zaoštriti izjave odgovornih lica i kao primjer navodi situaciju u sjevernom dijelu Mitrovice, gdje, kako je naveo, poslije vatrenih izjava, slijede reakcije, dok s druge strane kao i svuda u svijetu “ima elemenata koji iskorištavaju ove napetosti za lične interese”.

Halbauer smatra da “mnogi elementi vide prednosti u održavanju napete situacije da bi mogli nastaviti sa kriminalnim djelatnostima”, a izjave sa vatrenim rječnikom po skupovima ili događajima vode pogoršanju i zaoštravanju stanja.

Prema njegovim riječima, potrebno je situaciju zadržati u određenoj ravnoteži, a ne pozivati ljude na dalje proteste.

Dosljednost misiji

Prvi čovjek međunarodne vojne misije na Kosovu istakao je da će KFOR i dalje ostati dosljedan svojoj misiji, kao i tokom više od jedne decenije, a to je očuvanje sigurne i stabilne sredine, kao i podržavanje političkog dijaloga.

Snage KFOR-a, koje sada broje oko 5.000 vojnika, smanjivat će se u zavisnosti od trenutnih sigurnosnih okolnosti, o čemu odluku donosi vrhovni komandant NATO-a.

“Trenutno nema nikakvih tendencija od strane NATO-a u tom pravcu”, rekao je njemački general.

Govoreći o najavama ministra odbrane Kosova Agima Cekua da će ove godine Kosovske sigurnosne snage (KSS) prerasti u Vojsku Kosova, Halbauer je izjavio da Vijeće NATO-a u Briselu razmatra da li se može proglasiti postignuta puna operativna sposobnost KSS-a.

On je dodao da bi takva organizacija trebala imati odgovarajuću multietničku strukturu, ne samo na nižim, nego i na visokim položajima, jer od toga zavisi  koliko će biti prihvatljiva na čitavoj teritoriji Kosova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO