Crvenkovski: Kampanja za bojkot izbora

Makedonski opozicioni Savez za budućnost održao je partijsku konvenciju u Kumanovu. Pred članstvom su predstavili Deklaraciju za obnovu demokratije, slobode i prava u Makedoniji. Još jednom su potvrdili da neće učestvovati na lokalnim izborima.

Na dan izbora 24. marta opozicioni poslanici vratit će poslaničke mandate Sobranju.

Puna je bila sala pristalice udružene opozicije u Kumanovu. Predsjednik Socijaldemokrata Branko Crvenkovski pozvao je građane da ne izlaze na glasanje.

Predmet revizije

„Vlast će voditi kampanju za lokalne izbore, mi ćemo voditi kampanju za bojkot tih izbora. Nije tačno da građani neće imati izbora 24. marta, nego suprotno, na taj dan građani će napraviti najvažniji izbor. Glas svakog građanina koji neće izaći na glasačko mjesto neće biti izgubljen glas, nego će to biti glas uložen u budućnost države“, poručio je Crvenkovski.

U zajedničkom dokumentu opozicije utvrđeno je da će njihovi poslanici vratiti svoje mandate u Sobranju na dan lokalnih izbora. Najavljuju reviziju mandata gradonačelnika i savetnika u opštinama, kad dobiju izvršnu vlast.

„Lokalni izbori na kojima će jednostrano biti proglašeni gradonačelnici i savjetnici bez legitimiteta, obavezno će biti predmet revizije. Preuzećemo sve političke i zakonske mehanizme za njihovo poništenje i ponovno održavanje poslije promjene aktuelne vlasti na prijevremenim parlamentarnim izborima“, poručio je Safet Biševac, Sandžačka liga.

Opozicija kaže da je pokušala da dogovori kompromis sa premijerom Nikolom Gruevskim i VMRO DPMNE, ali bez uspjeha.

„Savez za budućnost u zadnjih mjesec dana dao je najmanje deset konstruktivnih prijedloga. Ako je postojala želja i volja sa druge strane da se postigne rješenje, postigli bismo dogovor i izašli iz ove situacije“, rekao je Ljubčo Georgievski,  predsjednik VMRO-DPMNE -narodna partija.

Ali, Stojan Andov, čija Liberalna partija, koja je dio opozicionog saveza, smatra da je bojkot izbora očajnički potez koji će oslabiti opoziciju.

Bez vlasti u opštinama i učešća u sobranju Savez za budućnost će izgubiti aktuelnu podršku građana – smatra Andov.

„ Ja se izjašnjavam protiv politike koja će spriječiti građane za izađu na izbore. To odstupa od osnovnih demokratskih načela, zato što svaki čovjek sam treba odlučiti da li će glasati“,  kazao je Stojan Andov, počasni predsjednik Liberalne partije.

Gruevski bez brige

Analitičari smatraju da su sve manje šanse da se dođe do dogovora premijera Gruevskog i opozicionara Crvenkovskog za izlaz is političke krize.

„Gruevski uopšte nije zabrinut što opozicija neće učestvovati na lokalnim izborima. On smatra da je ovo momenat kada može uništiti ovu opoziciju“, smatra Kire Naumov, politički analitičar.

U međuvremenu, međunarodna zajednica ne prestaje sa apelima upućenim liderima u zemlji da riješe krizu, ili kako je rekao ambasador OSCE-a u zemlji da manje misle na svoje maksimalističke pozicije, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO