Zajednička borba hrvatskih sindikata

Nakon što je hrvatska Vlada odlučila, uredbom za tri posto, smanjiti plate zaposlenima u državnim i javnim službama, sindikati su pozvani na konsultativni sastanak.

Poziv je otišao na adrese 17 sindikalista, a došle su samo sindikalne predstavnice dijela zdravstva i socijalne zaštite. Svi ostali sindikati su se okupili i poručili da zajedno planiraju daljnje akcije, a generalni štrajk državnih i javnih službi nije isključen.

Dok je u Ministarstvu poluprazno, kod sindikata je u petak vladala gužva. Odluka o smanjenju plata ujedinila je sindikate. I oni koji s Vladom prošle godine nisu htjeli pregovarati o božićnicama i regresu, i oni koji su ih se dobrovoljno odrekli – sada su zajedno.

Na sastanak s ministrom nisu otišli, kako kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika, „iz jednostavnog razloga što smo se osjetili prevarenima i izigranima“.

Štrajk uvijek mogućnost

Navode da su se odrekli božićnica i regresa, uz obećanje da su plate sigurne. Sada su sigurni jedino u to da će se boriti – zajedno.


Utjecaj Vladine odluke na život radnika

„Imamo uvijek mogućnosti ići u štrajk“, rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, dodavši: „pustite nas da se dogovorimo“. Na pitanje šta to znači, kazao je: „Vidjet ćete, čut ćete. Dogovor.“

Posebno su ljuti jer nije bilo dogovora. Premijer je, kažu, odluku obznanio u medijima, bez ikakvog razgovora sa sindikatima.

„Ova Vlada jedino zna ucjenjivati, ova Vlada zna divljački i naprasno otimati“, kategoričan je Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama.

I oni koji su otišli na dogovor kod ministra, jednako su ljuti.

„Može ministar govorit – ovo je zadnje, al’ ja sam mislila da je ono zadnje“, navodi Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

‘Zašto ne otkazi?’

Ministar rada Mirando Mrsić ponavlja kako su uštede nužne, jer su jedina alternativa bili otkazi.

„Mi bi, da uštedimo 700 milijuna (kuna), trebali otpustiti oko 10.000 ljudi iz državnog i javnog sektora“, objašnjava Mrsić, na što dobija pitanje od Spomenke Avberšek.

„Ministre, zašto ne otpuštanje, zašto ne? Kad znamo da je u sustav zdravstva ušlo 8.000 nezdravstvenih profila po svim linijama.“

Problem prenapuhane administracije riješit će se, odgovara ministar, strukturnim reformama.

Dobra vijest stiže jedino za penzionere. Penzije se neće smanjivati, već će se i dalje usklađivati s troškovima života navodi, Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere koja se javila iz Zagreba.

Pravda i pravednost

Kako odluku Vlade o smanjenju plata vide obični državni službenici, pokušala je saznati novinarka Al Jazeere u Zagrebu Ivana Brkić, čiji je jedan od sagovornika bio Bosiljko Domazet.

On u Ministarstvu turizma radi godinama, urednik je web portala i voditelj Odjela za odnose s javnošću. Od medija je i doznao kakve premijer ima planove za njega i hiljade kolega u državnim i javnim službama.

Njegova plata bit će umanjena za blizu 20 eura.

„Za mene osobno ono znači samo jedan trend u pokušaju da se svi odreknemo nečega, ali bi u tom trendu odricanja trebali biti pravedniji“, ističe Domazet.

Pravdu ne osjeća ni Grozdana Ćosić, patronažna sestra s 43 godine radnog staža, koja je govorila za Al Jazeeru u pauzi između kućnih posjeta. Ona, s mnogo ljubavi, priča kako brine o majkama, novorođenoj djeci i starijima.

Uskoro će, zbog nekoliko desetaka eura niže plaće, brinuti i za svoj tanji kućni budžet.

„Nama se plaća konstantno smanjivala od 2008. godine. Koliko sam računala, 25 posto je manja od 2008. A vi znate koliko su režije poskupjele, koliko je hrana skupa. To će meni puno značiti“, ističe Ćosić.

Okretanje pile naopako

Značit će puno i svim zaposlenicima državnih i javnih službi, kojima će se plaća smanjiti za tri posto bruto. No, puno više, uvjeravaju u Vladi, značit će državnom budžetu, istiće Brkić.

„Posljednje odluke s Markova trga za tisuće zaposlenika državnih i javnih službi nisu dobre. Iako je premijer Milanović tvrdio da se plaće neće dirati, te da su on i mirovine i zadnja linija obrane, čini se da će ta linija sada djelomično pasti“, navodi ona.

Pale su investicije, ali je i Vlada Hrvatske posrnula na ispitu pokretanja privrede i provođenja reformi, priznao je ministar finansija Slavko Linić, obrazlažući potrebu rezanja plata.

Iako su sagovornici svjesni da promjene nabolje nisu moguće preko noći, voljeli bi da Vlada „pilu okrene naopako“.

„Neka se uzme, ali neka se pokuša napraviti te razmjere da oni koji imaju više da i plate više“, kaže Domazet.

„Konstantno se pljačkala Hrvatska, ali za Boga miloga, neće se naša država obogatiti na konto toga što će uzeti medicinskim sestrama. To znači da ne cijene naš posao“, dodaje Ćosić.

Ovaj put Vladine škare zaobići će samo nastavnike i učitelje, kojima ministar obećava i povišice od 30 do 50 eura. No, prosvjetari podsjećaju da im je Vlada nedavno skinula dodatke na platu, pa to ne bi nazvali povišicom, već vraćanjem oduzetog.

Izvor: Al Jazeera