Obustavljen otkup mlijeka s pojedinih farmi

Neodgovarajuća stočna hrana izvor je štetnog aflatoksina u mlijeku (Al Jazeera)

Nakon što je u petak hrvatska mljekarska industrija objavila da obustavlja otkup mlijeka s farmi na kojima su utvrđene nedozvoljene količine aflatoksina u mlijeku, ministar poljoprivrede te zemlje Tihomir Jakovina pozvao je mljekarsku industriju da nastave saradnju na rješavanju  problema kako bi proizvođači uskoro  počeli proizvoditi kvalitetno i zdravstveno ispravno mlijeko.

U protekle dvije sedmice, od pojave aflatoksina, sistem je dobro obavljao posao, a u petak se pojavio novi problem – dio mljekarske industrije je otkazao nekim svojim kooperantima otkup mlijeka na osnovu svojih kontrola, a nisu obavijestili Ministarstvo koji su to farmeri i o kojem broju farmera se radi, rekao je Jakovina.

“Tijekom dana kontaktirali smo s dobrim dijelom proizvođača koji su nas zvali da napravimo dodatne kontrole na mlijeku i stočnoj hrani”, kazao je Jakovina i najavio da će Ministarstvo to žurno i učiniti, locirati problem i dalje poduzeti mjere.

Problem u regiji

Na pitanje jesu li Dukat, Vindija i Meggle neopravdano obustavili otkup od nekih svojih kooperanata, Jakovina je rekao kako ne bi želio špekulirati.

“Ali, volio bih da su nas ljudi iz mljekarske industrije na vrijeme obavijestili o toj namjeri i dostavili rezultate svojih kontrola kako bi sustav to mogao potvrditi dodatnom i žurnom analizom. Tražimo od njih da nam dostave rezultate i da se u zajedničkoj akciji napravi sve kako bi proizvođači imali kvalitetno i zdravstveno ispravno mlijeko”, kazao je.

Ističe kako ovo nije problem koji se ne može riješiti, te da je isti problem pogodio zemlje regije, kao i neke članice Evropske unije.

“Ovo se može brzo riješiti promjenom stočne hrane, korištenjem mikofiksatora u postojećoj hrani. U ovoj kriznoj situaciji svatko u lancu morat će podnijeti svoj dio odgovornosti i tereta”, kazao je Jakovina.

Izvijestio je i da je kukuruz iz robnih zaliha uzorkovan i nalaz je negativan.

Od 11 uzoraka mlijeka s farmi koje su poslane na analizu u Beč pozitivno je 10 uzoraka, kazala je pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl, izvijestivši da je u četvrtak i petak služba veterinarske inspekcije za pozitivne uzorke izdala privremenu zabranu otkupa mlijeka do snižavanja nivoa aflatoksina u mlijeku na dozvoljeni nivo.

Uvozni proizvodi uzorkovani su u 92 pošiljke, stigli su nalazi od 56 i samo su četiri pozitivna, dok se ostatak nalaza očekuje.

Sve te pošiljke nisu išle dalje u distribuciju dok se ne dobije nalaz, poručila je.

Stočna hrana je uzeta sa 31 farme i to 79 uzoraka i na 13 farmi su pronađeni pozitivni uzorci, a još se čekaju ostali nalazi.

Dukat je ranije u petak saopćio da je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj kod kojih je u mlijeku utvrđena povećana razina aflatoksina.

Otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, izvijestili su  iz Dukata.

Procjenjuje se da se radi o četiri posto ukupnih dnevnih količina koje Dukat otkupljuje, ili oko 24.000 litara.

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena neodgovarajuća stočna hrana, a s ciljem pomoći farmerima i što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikofiksatora.

Varaždinska Vindija je saopćila kako je, prema nalogu Veterinarske inspekcije, prestala  s otkupom mlijeka samo s pet rizičnih farmi.

Napominju kako su u dvije povučene šarže bila utvrđena tek minimalna odstupanja od propisane razine aflatoksina u mlijeku, te su preventivno od 13. februara ponudili svim kooperantima svoju kontroliranu stočnu hranu s mikofiksatorima koji sprječavaju izlučivanje aflatoksina u mlijeku.

Iz Meggle Hrvatska izvijestili su kako od četvrtka otkupljuju isključivo mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je mlijeko ispod granične vrijednosti za aflatoksin M1.

“Znamo da je ovo za proizvođače i prerađivače jako bolan potez. Brzo i održivo rješenje je moguće samo uskom zajedničkom suradnjom između proizvođača mlijeka i mliječne industrije”, navodi se u saopćenju te osječke firme.

Ističu i kako zbog navedenog daju podršku proizvođačima mlijeka na najbolji način, kako bi ponovo imali besprijekornu kvalitetu stočne hrane i što prije počeli s isporukom mlijeka.

Zabrana isporuke u Makedoniji

U Makedoniji, Agencija za hranu i veterinarstvo zabranila je prodaju dvije isporuke mlijeka uvezenog iz Srbije i Hrvatske u kojima je utvrđeno povećano prisustvo štetnog aflatoksina.

Makedonski mediji javili su da je Agencija, nakon obavještenja kolega iz Srbije, zabranila puštanje u promet jedne serije proizvođača Imlek i 2.000 litara hrvatskog mlijeka Dukat sa sedam vitamina.

Cjelokupna sumnjiva količina nalazi se u magacinima uvoznika i ona će biti uništena.

Direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Dejan Runtevski izjavio je da nema potrebe za potpuno povlačenje mlijeka iz prodaje, jer je riječ samo o određenim isporukama u kojima je povećano prisustvo aflatoksina.

Prema njegovim riječima, preciznije stanje u vezi sa mlijekom koje se prodaje u Makedoniji bit će poznato tokom vikenda.

U Srbiji, na sjenici Vlade zaključeno je da su mlijeko i proizvodi od mlijeka, koji su u prodaji na teritoriji te države, u potpunosti su ispravni i nemaju štetne posljedice po zdravlje građana.

Nadležne službe će obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mlijeku uništava agroindustrija i tržište, te pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modificiranih organizama, zaključila je Vlada Srbije.

S druge strane, Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić pozvao je vlasti u Srbiji da odmah unište sve mlijeko za koje su laboratorijske analize utvrdile da sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina.

Ješić je istakao da su najnovije analize mlijeka dale još alarmantnije podatke o prisutvu aflatoksina u mlijeku nego prethodne.

“Već narednih dana saopštiću javnosti precizne podatke o zaraženosti mleka u prodavnicama Srbije”, rekao je Ješić.

Izvor: Agencije