Njemačka osudila retoriku albanskih lidera

Albanski lideri su pooštrili posljednjih mjeseci nacionalističku retoriku sugerirajući stvaranje 'Velike Albanije' (AFP)

Njemačka je u petak pozvala albanske lidere da prekinu sa svojom nacionalističkom retorikom, nekoliko sedmica nakon što su Sjedinjene Američke Države izrazile zabrinutost zbog iste stvari kao i zbog stabilnosti na Balkanu, prenosi Fena.

“Važno je kontrolirati nacionalistička osjećanja, odgovorno i s puno pažnje”, izjavio je za štampu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle tokom posjete Tirani.

“Nikakva promjena granica na Balkanu nije dozvoljena. Granice u Evropi gube svoju važnost, ali ne mogu biti ukinute”, kazao je Westerwelle i pozvao albanske političke formacije da ne igraju na nacionalističku kartu kako se približavaju opći izbori planirani za 23. juni.

Albanski premijer Sali Berisha, kao i drugi albanski lideri, pooštrili su posljednjih mjeseci nacionalističku retoriku sugerirajući stvaranje “Velike Albanije”, što je izazvalo zabrinutost susjednih zemalja u kojima žive zajednice albanskog porijekla.

‘Opasna igra’

Nedavno su Sjedinjene Američke Države upozorile Albaniju na istu stvar tvrdeći da se Tirana upušta u “opasnu igru”.

Washington je pozvao “političke stranke i lidere da se koncentriraju na ono što je važno, a to je euroatlantska integracija” Albanije.

“Albanija nije imala, nema i neće nikada imati potraživanja prema svojim susjedima. Ona će nastaviti da podržava, kao i do sada, mir i stabilnost na Balkanu”, kazao je albanski ministar vanjskih poslova Edmond Panaritit.

Krajem novembra, prilikom svečanog obilježavanja nezavisnosti Albanije, premijer Sali Berisha je uputio poruku o jedinstvu “Albancima na svim albanskim teritorijima, od Preveze u Grčkoj, u Preševu, u Skoplju, do Podgorice i izazvao bijes Atine i Skoplja.

Berisha je također obećao usvajanje zakona koji nudi državljanstvo “svim Albancima ma gdje živjeli”.

Izvor: Agencije