Doživotni zatvor makedonskom policajcu

Osuđeni policajac i ubijeni mladići bili su susjedi (Al Jazeera)

Osnovni sud u Gostivaru osudio je policajca Jakima Trifunovskog na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva dvojice Albanaca prije godinu dana.

U prvostepenom postupku, predsjednik peteročlanog krivičnog vijeća Branko Sekulovski je rekao da je pri određivanju visine kazne Sud uzeo u obzir sve okolnosti, kao i činjenicu da su ubijena dva mlada čovjeka.

Trifunovski je još jednom ponovio da se ne osjeća krivim, a njegov advokat Mitko Solakov rekao je da je kazna previsoka i najavio da će uložiti žalbu.

Dvostruko ubistvo Trifunovski je počinio prije godinu dana na parkingu u centru Gostivara, kada je službenim pištoljem, dok nije bio na dužnosti, ubio dvojicu Albanaca.

Trifunovski je svjedočio da je pucao u Besnika Shehapija i Imrada Megdija nakon što su ga napali, kako bi zaštitio svoj i život svoje maloljetne kćerke, prenosi Tanjug.

Protesti nakon ubistava

Iako se na početku kao razlog ubistva spominjala svađa oko parking mjesta, Trifunovski je tvrdio da su prijetnje koje su mu uputili bile vezane za informacije koje je on kao policajac imao u vezi krivičnog djela u koje su navodno bili umiješani sada ubijeni Shehapi i Megdi.

Psihijatri i psiholozi su u vještačenju naveli da je Trifunovski dvostruko ubistvo počinio u afektu.

Nakon ubistava, nekoliko stotina Albanaca mirno je protestiralo na ulicama Gostivara.

Porodica ubijenih mladića kazala je tada za Al Jazeeru da je Trifunovski bio njihov susjed, te da su šokirani, jer nisu imali nesporazume.

Građani koji su demonstrirali tražili su da policija osudi ovaj slučaj, te tvrdili da je načinom na koji je prezentiran u javnosti policija željela umanjiti odgovornost njihovog pripadnika.

Nakon ubistava, gradonačelnik Gostivara Rufi Osmani kazao je za Al Jazeeru kako Trifunovski treba biti osuđen na maksimalnu kaznu, te zatražio da se utvrdi politička odgovornost u makedonskoj policiji.

“Slučaj tretiramo kao incident između građana i nećemo mu dati multietničku konotaciju, ali u suštini, većina građana Gostivara tretira ga kao takav”, rekao je Osmani u martu prošle godine.

Izvori: Al Jazeera i agencije