Upitna legalnost izbora zbog bojkota

Legalnost lokalnih izbora u Makedoniji neizvjesna je zbog bojkota opozicije. Postoji opasnost da se ne postigne cenzus od trećine upisanih glasača koliko je neophodno za regularnost izbora. Ipak, ostaje i mogućnost da veliki broj nezavisnih kandidata motivira građane da glasaju i tako potvrde legitimitet izbora 24. marta.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je, sa kandidatima za gradonačelnike iz VMRO DPMNE označavajući početak radova garaže u centru Skoplja, počeo kampanju za lokalne izbore, čiji je oficijelni start predviđen za desetak dana.

Ovo su prvi lokalni izbori u Makedoniji bez učešća opozicijskog Saveza za budućnost. S obzirom na to da je veliki blok političkih partija glasače pozvao na bojkot, analitičari smatraju kako je upitan legalitet izbora.

„U prvom krugu može pobijediti onaj kandidat koji je osvojio većinu glasova građana koji su izašli da glasaju. Ali da bi izbor bio legalan, na glasanje mora izaći trećina od ukupnog broja upisanih glasača“, navodi Renata Deskovska, profesorica Ustavnog prava.

Nezavisni kandidati

Ako nema potrebnog procenta glasača, izbori se poništavaju i glasanje se organizira ponovo, a ako nema pobjednika u prvom, dva kandidata sa najviše glasova idu u drugi krug i bore se za mjesto gradonačelnika.

U drugom krugu nema procentualnog ograničenja izlaznosti glasača da bi proces bio po zakonu. Prema ekspertima, zbog bojkota Saveza za budućnost postoji mogućnost da u nekim općinama izbori budu neuspješni i da se moraju organizirati ponovo, navodi novinarka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska.

„Šansa da se omogući legalnost izbora je u velikom broju nezavisnih kandidata za gradonačelnike. U svakoj trećoj opštini u Makedoniji građani mogu glasati i za nezavisnog  kandidata“, dodaje ona.

Marija Risteska iz Centra za istraživanje i kreiranje politika kaže kako očekuje da će „i na ovim izborima odlučiti neopredijeljeni glasači“ time što „neće glasati za vladajući partiju, ni za opoziciju koja je van igre, nego će izaći na izbore i slobodno glasati za nekog trećeg“.

Građani podijeljeni

Građani Skoplja su podijeljeni u vezi s tim da li im je opozicija uskratila pravo da biraju i razočarala ih odlukom da ne izađe na lokalne izbore.

„Ne ulazim u odluke partija, ali smatram da je bojkot izbora greška. Inače uvijek imamo izbor na glasanju, ako ne za jednu partiju onda za drugu“, kaže stanovnik makedonske prijestolnice Slavčo Mirčevski.

Njegova sugrađanka Slavica Marković podržava odluku opozicije da bojkotira izbore.

„Apsolutno se slažem s njima zato što ne znam šta se radi sa našom državom i dokle će ovo ići. Svi smo na ulici“, dodaje Marković.

Savez za budućnost je odlučio da bojkotira izbore zato što vladajuća većina nije prihvatila njihov zahtjev da se u isto vrijeme organiziraju i prijevremeni parlamentarni izbori. Na ovaj način politička kriza u zemlji se produbila, tim više i zbog mogućnosti da lokalni izbori mogu imati legalitet, ali ne i legitimitet zbog bojkota makedonske opozicije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO