Sever: Hrvatskoj Vladi se ne može vjerovati

Hrvatska Vlada sve više vlada sama sobom i postavlja se iznad naroda, izjavio je za Al Jazeeru Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, povodom odluke da se plate zaposlenih u državnoj i javnoj upravi u Hrvatskoj smanje za tri posto.

Od te odluke bit će izuzeta samo prosvjeta, kojoj su prošle godine ukinuti dodaci, a plate već smanjene. Tako će skoro 160.000 zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, vjerovatno već početkom aprila, dobiti bruto plate manje za tri posto.

Dok opozicija smatra da Vlada ide u krivom smjeru, ministar rada Mirando Mrsić objašnjava kako je ova odluka bila nužna, jer se rebalansom budžeta na platama mora uštedjeti blizu 160 miliona eura. 

„Ovakvi potezi Vlade i odluke koje su najavljene, ustvari vrlo jasno pokazuju da Vlada ne vlada situacijom. Najava smanjenja plaća, dva mjeseca nakon što je počela fiskalna godina, pokazuje da postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna”, kaže Martina Dalić, bivša hrvatska ministrica finansija.

Najavljene demonstracije

Sever je rekao za Al Jazeeru da „Vlada svoju nesposobnost prebacuje na građane poskupljenima, kresanjem plaća, povećanjem poreza“.


Hrvatska: Rezanjem plata do uštede

On najavu ministra finansija Slavka Linića da pregovora sa sindikatima neće biti, vidi kao pokazatelj do koje mjere je onemogućen socijalni dijalog.

„Vlada pokazuje svoje pravo lice. Osim nesposobnosti, potvrdila se i njena nevjerodostojnost. To je Vlada kojoj se ne može vjerovati“, kaže predsjednik Nezavisnih sindikata i ističe da će sadašnja dešavanja samo homogenizirati sindikate i natjerati ih da na demonstracije izađu prije maja, kako su planirali.

Osim smanjenja plata, građane Hrvatske je uznemirila i najava smanjivanja minusa na tekućim računima.

„Ljudi to ne rade iz luksuza. Za mnoge od njih minus u tekućem računu je jedino rješenje“, kaže Sever.

Vlada je predvidjela da građani umjesto ulaska u minus po tekućem računu, uzimaju kredite po niskim kamatama. No, ni to nije rješenje jer, kako kaže predsjednik Nezavisnih sindikata, veliki dio građana nije kreditno sposoban.

„Šta je onda rješenje za takve ljude? Oni jedino mogu ići kod zelenaša i još više se zaduživati“, rekao je Sever.

Izvor: Al Jazeera