Još nema modela izlaska iz krize u FBiH

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Živko Budimir i predstavnici šest stranaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti tog dijela države nisu pronašli model za izlazak iz krize. Kako je ranije najavljeno, niko iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) niti iz HDZ-a 1990. nije došao na sastanak koji je Budimir sazvao u Sarajevu.

„Ja mislim da je ovaj današnji sastanak, iako bez konkretnih rezultata, jedan novi pristup u rješavanju problema“, rekao je predsjednik FBiH.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici dva HDZ-a, jer kako tvrde, Budimir nema ni legalitet ni legitimitet hrvatskog naroda.

Iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) su odlučni da  ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) više ne mogu ostati u Vladi.

Dopredsjednik Federacije BiH i član SDP-a Svetozar Pudarić kaže kako “sastav Vlade treba odražavati sastav parlamentarne većine“.

Fehim Škaljić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz SBB-a opozorio je na moguće korake svoje stranke.

„Ukoliko taj proces ne bude imao svoju viziju u najkraćem vremenu, SBB će razmotriti mogućnost povlačenja na svim razinama“, poručio je Škaljić.

To, međutim, ne mijenja odnose u FBiH. Predsjednik i potpredsjednici ovog bh. entiteta konačno su postigli kompromis o imenima kandidata za sudije Ustavnog suda.

Na pitanje kada će se o njima izjašnjavati Dom naroda, Budimir je odgovorio: „Vrlo brzo“.

Vitalni nacionalni interes

Kada oni budu imenovani, sudije Ustavnog suda trebali bi odlučivati o eventualnoj povredi vitalnog nacionalnog interesa, inicijativi koju je nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi u Parlamentu pokrenuo klub Bošnjaka.

Da bi zahtjev za ocjenu povrede vitalnog nacionalnog interesa uopće bio razmatran na Ustavnom sudu, potrebna je saglasnost petorice sudaca, tvrdi profesor Omer Ibrahimagić, dok je za proglašenje povrede vitalnog nacionalnog interesa dovoljna saglasnost dvojice.

„U Ustavu stoji, ako je zahtjev podnesen od dvije trećine, da je dovoljno da se dvoje sudija izjasne o tome da je povrijeđen interes“, ističe Ibrahimagić, te navodi kako Ustav Federacije ne nudi druge mehanizme koji bi isključivali Ustavni sud.

„Ako Ustavni sud ne može da funkcionira, onda smo u teškoj situaciji. Morala bi oba doma Parlamentarne skupštine da ponovo preispitaju odluku o smjeni Vlade.“

Dok kapaciteti Ustavnog suda ne budu u punom kapaciteti, pregovori stranaka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bit će nastavljeni, navodi novinarka Al Jazeere iz Sarajeva Nadina Maličbegović.

Prvi u nizu trebao bi biti održan krajem sljedeće sedmice.

Izvor: Al Jazeera