Izabrani novi ministri u makedonskoj Vladi

Demokratska partija Albanaca jedina je opoziciona stranka u Parlamentu nakon incidenta iz 24. decembra prošle godine (EPA)

Makedonski Parlament izabrao je novog vicepremijera za eurointegracije, ministra odbrane i za lokalnu samoupravu.

Na mjesto dosadašnje vicepremijerke za eurointergacije Teute Arifi izabran je doskorašnji ministar odbrane Fatmir Besimi, nakon što je Arifi napustila funkciju i postala kandidat vladajuće Demokratske unije za integracije (DUI) za gradonačelnika Tetova.

Novi ministar odbrane je poslanik Talat Xhaferi, koji je 2001. godine bio pripadnik pobunjeničke Oslobodilačke narodne armije (ONA), a koja se borila protiv makedonskih snaga sigurnosti.

Za novog ministra za lokalnu samoupravu izabran je Tahir Hani, nakon što je dosadašnji ministar Nevzat Bejta podnio ostavku zbog kandidature za gradonačelnika Gostivara.

ONA i JNA

Jedina opoziciona stranka u Parlamentu nakon incidenta od 24. decembra prošle godine, kada je opozicija napustila rad Skupštine, ostala je Demokratska partija Albanaca (DPA), koja je u ponedjeljak istakla da je izbor Alija Ahmetija poguban za Albance.

Najviše kritika je bilo za novog ministra odbranw Xhaferija.

Iz DPA su istakli da je za njih sporan dio oficirske služba Xhaferija u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), dok su iz stranke branitelja iz 2001. godine Dostoinstvo pitali gdje je u biografiji Xhaferija dio da je bio komandant ONA-e.

Lider najveće makedonske opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski najavio je da će se 24. marta, za kada su zakazani lokalni izbori koje bojkotiraju, vlast sučiti s radikalizacijom otpora opozicije.

“Nasilje zavisi od vlasti. To nije naša namjera. Za nas je ključno da se ova vlast delegitimira”, izjavio je Crvenkovski gostujući na privatnoj skopskoj televiziji Alfa.

Isključenje iz stranke

On je izašao s novim prijedlogom da će opozicija odustati od zahtjeva za prijevremenim parlamentarnim izborima ukoliko aktuelna vlast i premijer Nikola Gruevski riješe problem s Grčkom, koja osporava ustavno ime zemlje i makedonski identitet i jezik.

“Jedan od argumenata vladajuće VMRO-DPMNE da neće prijevremene parlamentarne izbore je to da Gruevski ima namjeru ove godine riješiti problem s Grčkom, da dobijemo datum za početak pregovora s Evropskom unijom (EU) i ulazak u NATO. Ja u to ne vjerujem, odnosno znam da Gruevski ne želi to, jer ukoliko uspije u ovim ciljevima, on neće moći produžiti samovlašće”, izjavio je Crvenkovski.

Opozicija je odlučila bojkotirati lokalne izbore, a oni njeni članovi koji nisu ispoštovali ovu odluku i pored svega podnijeli kandidature isključeni su iz stranke.

Do sada je iz stranke isključeno najmanje šest istaknutih članova, među njima i bivši lider SDSM-a i nekadašnji premijer Vlado Bučkovski, bivši predsjednik socijaldemokratske omladine Mihail Mladenovski i kandidati za gradonačelnike Dimitar Buzlevski, Stevčo Jakimovski, Pančo Minov i Viktor Cvetkovski.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO