Skoplje: Opozicija uglavnom bojkotira izbore

Premijer Nikola Gruevski je predložio tri nova ministra u Vladi, umjesto onih koji sudjeluju na lokalnim izborima (Al Jazeera)
Premijer Nikola Gruevski je predložio tri nova ministra u Vladi, umjesto onih koji sudjeluju na lokalnim izborima (Al Jazeera)

Kandidature za lokalne izbore, u makedonsku državnu Izbornu komisiju podnijeli su vladajuća VMRO DPMNE i druge partije iz koalicije Za bolju Makedoniju, te albanske stranke DUI, DPA i NDP.

Opozicioni Savez za budućnost nije podnio kandidature, a u Socijaldemokratskom savezu, partijsku odluku za bojkot lokalnih izbora prekršio je Stevčo Jakimovski, aktuelni gradonačelnik skopske općine Karpoš, zbog čega je isključen iz partije.

Liste u dvije općine podnijela je i Srpska radikalna partija, uprkos tome što je u opozicionom savezu.

U međuvremenu, premijer Nikola Gruevski je predložio tri nova ministra u Vladi, umjesto onih koji sudjeluju na lokalnim izborima.

„Kandidati za nove ministre moći će uspješno provoditi program Vlade 2011-2015. i uspješno vršiti funkcije ministara u Vladi. Molim vas da ih prihvatite za nove ministre“, poručio je Gruevski.

Najviše reakcija izazvao je prijedlog za mjesto ministra odbrane, za što je predviđen zastupnik Talat Xhaferi koji je 2001. godine bio pripadnik pobunjeničke Oslobodilačke narodne armije, a koja se borila protiv makedonskih snaga sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO