Zakazano suđenje za paljenje Ambasade

U prostorijama Ambasade smrtno je stradao Zoran Vujović (AP)

Početak suđenja dvanaesterici optuženih za paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine, poslije mitinga “Kosovo je Srbija”, zakazano je za 16. april pred Višim sudom u Beogradu, objavljeno je na Portalu sudova Srbije.

Svi optuženi brane se sa slobode, pošto im je dan nakon podizanja optužnice, 10. jula prošle godine, ukinut pritvor, u kome su boravili od hapšenja 11. aprila iste godine.

Optuženi su Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Svjesni opasnosti

Sud je prethodno odbio prigovore na optužnicu i zakazao suđenje optuženima za krivično djelo izazivanja opće opasnosti.

Optužnicom višeg Tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 sati u Ulici Kneza Miloša organizirano došli kod Ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatira da je u prostorijama Ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svjesni te mogućnosti, “ali su se olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti.

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali Veleposlanstvo Hrvatske i Ambasadu Njemačke, gdje su, također, izazvali manji požar.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identificirani učesnici nereda.

Tužilaštvo predlaže da se na sudu sasluša devet svjedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju videosnimci TV kuća B92, RTS i FOX, kao i drugi dokazi.

Izvor: Agencije