Spor oko prihoda od dubrovačkih zidina

Dubrovačke zidine, najatraktivniji su i najprofitabilniji spomenik tog grada. UNESCO-va baština, Dubrovniku je prošle godine donijela prihode više od pet miliona eura neto od prodaje ulaznica.

Na inicijativu gradonačelnika Andre Vlahušića, ove sezone karte su poskupjele. Prvi čovjek Dubrovnika, rado bi da što veći novac ostane gradu, ali želi da kontrolira i protok finansija.

Zato bi htio da se i poslovanje zidinama, vrati njegovom vlasniku – Dubrovniku – a da se rukovođenje oduzme “Društvu prijatelja dubrovačke starine”.

Rekordan broj posjeta

“Za ulaz na dubrovačke zidine, odrasla osoba, izdvojit će malo manje od 12 eura, što je za 2 i pol eura više no prošle godine”, izvještava Marin Veršić.

Annick Jannsen, turistkinja iz Belgije, komentira: “Zbilja nije tako skupo u usporedbi s onim što možemo naći u Bruxellesu, npr. ulaznice za izložbe u muzejima.”

Godina 2012. zabilježila je rekordan broj posjetitelja na dubrovačkim zidinama. Poznatim stepenicama, popelo se 760 hiljada ljudi od kojih je grad Dubrovnik uprihodio nešto malo manje od 40 miliona kuna.

Nakon odbitka PDV-a, svotu od otprilike 5 miliona i 200 hiljada eura,  na pola dijele – grad Dubrovnik njihov  vlasnik, – te “Društvo prijatelja dubrovačke starine”, koje naplaćuje ulaznice ali i skrbi o restauraciji UNESC-ove baštine.

Gradonačelnik Dubrovnika htio bi preuzeti punu kontrolu svih poslovanja dubrovačkih zidina. Misli da će tako više novca ostati lokalnoj zajednici.

“Kada ulaznice naplaćuje privatna udruga građana, tada imate naplatu PDV-a koji ostaje u državnoj kasi i nemate punu kontrolu i to je jedini razlog zbog čega će to ostati onima kojima pripada a to je vlasnik”, smatra Vlahušić.

Minuciozne radove na kamenu i drvetu, ne samo na ovim zidinama, već i onima u Stonu i Konavlima kaže, ne može raditi svako, kaže predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

“Uistinu, mi nijesmo obveznici PDV-a, mi plaćamo taj PDV i onje  za nas PDV neutralan, jer ga mi kroz radove obnove vratimo, mi ga izbijemo iz cijena radova, a ako bi te radove radio netko drugi, tko nije u sustavu PDV-a, svaki zahvat bi mu došao 25 posto skuplje”, kaže Denis Orlić iz Društva prijatelja Dubrovačke starine.

Grad je s društvom prije tri godine potpisao ugovor: ima pravo gospodariti zidinama narednih sedam godina.

Prvostepena presuda

Prošloga ljeta Dubrovnik je prvostepenom presudom, izgubio spor kojime je pokušao oduzeti pravo plodouživanja zidinama Društvu prijatelja dubrovačke starine.

“To su ogromne količine novca, koje se ubiru bez javnog nadzora, radovi se uvijek izvode bez javnog natječaja. Mi smo ove godine ušli u tvrdu utakmicu ne samo oko zidina, već i oko žičare i svih javnih dobara, kojima grad Dubrovnik raspolaže i to pripada građanima ovoga grada”, kaže Vlahušić.

Denis Orlić smatra:”Mi smo neprofitna organizacija i sav novac koji dobimo vratimo baštini koja nam ga je i dala.”

Dubrovački gradonačelnik nada se da bi nesuglasice mogli rješiti hrvatska Vlada i Sabor, novom regulativom, kojom bi se gospodarenje zidinama, vratilo Dubrovniku, a restauratorske radove preuzeo Zavod za obnovu kulturne baštine. 

Izvor: Al Jazeera