VMRO DPMNE odbacio prijedloge opozicije

Samo dan prije isteka roka za prijavljivanje kandidata i lista za lokalne izbore, zakazane za 24. marta, makedonska opozicija je izašla s prijedlogom kako izaći iz političke krize u koju je zapala ta zemlja.

Njihov lider Branko Crvenkovski pozvao je 42 opozicijska zastupnika da se vrate u Parlament, kako bi s vladajućom većinom mijenjali Izborni zakon, međutim, postavljaju uvjete.

Predsjednik Socijaldemokrata Crvenkovski je iznio njihove uvjete: “S ciljem da se omogući učešće opozicije i izmjene Izbornog zakona u saglasnosti s preporukama OSCE-a, lokalni izbori se odgađaju za jedan mjesec i bit će održani 28. aprila. Ako na lokalnim izborima savjetničke liste udružene opozicije Savez za budućnost osvoje barem jedan glas više od liste koalicije okupljene oko VMRO DPMNE, prijevremeni parlamentarni izbori će biti održani 29. septembra”.

Komplicirana situacija

Vladajuća koalicija VMRO DPMNE  je već odbacila uvjete, tako da se stvar nanovo komplicira, jer opozicija neće izaći na izbore.

Iz VMRO DPMNE kažu da nije moguće izbore organizirati drugog datuma, ali se može prolongirati termin za podnošenje kandidature.

Opoziciji su poručili: “”VMRO DPMNE je spremna da se zakonski produži rok za podnošenje savjetničkih i gradonačelničkih listi za tri do četiri dana, a ipak  da rok za održavanje lokalnih izbora  ostane isti. Ne postoji teoretska mogućnost za bilo kakav dogovor sa SDSM-om za prijevremene izbore u bilo kakvoj opciji.”

Ovo je bilo nedovoljno da bi makedonska opozicija učestvovala na lokalnim izborima. Najavili su i da će narednih dana vratiti poslaničke mandate.

Političke tenzije u Makedoniji ugrožavaju šanse te zemlje za pokretanje pristupnih razgovora s Evropskom unijom (EU), upozorio je u petak evropski komesar za proširenje Štefan Fule, misleći pri tom na incident iz decembra, kada je opozicija izbačena iz Parlamenta.

Fule otkazao posjetu

Fuleov glasnogovornik Peter Stano rekao je da je on otkazao svoj planirani odlazak u Skoplje naredne sedmice zbog političkih previranja.

“U svjetlu trenutne političke situacije u Skoplju, evropski komesar ne smatra da bi zbog trenutne situacije odlazak u posjetu Skoplju bio odgovarajući”, kazao je Stano, dodajući da je postojala šansa za postizanje napretka u reformama kako bi se otvorila mogućnost za početak pristupnih pregovora, ali “da trenutna situacija ugrožava tu mogućnost”.

Prema njegovim riječima, EU i partneri su prethodno izrazili zabrinutost zbog događaja 24. decembra, kada je, zbog neslaganja o budžetu, izbilo nasilje, zbog čega je opozicija odlučila bojkotirati rad Parlamenta.

Stano je naglasio da je Fule nezadovoljan nedostatkom napretka za okončanje političke pat pozicije u Makedoniji.

Evropska komisija (EK) je pozvala političare u Skoplju “da preuzmu odgovornost i pronađu rješenje za iskazivanje zrelosti demokratskih institucija u toj zemlji”.

Evroparlamentarac Richard Howitt, koji je izvjestilac za Makedoniju, odgodio je prezentaciju svog izvještaja u Briselu. Howitt kaže da je moguće da glasanje za izvještaja bude nepovoljno zbog poltičke krize u zemlji.

On je kazao: “Vjerujem da historijska mogućnost za zemlju još postoji na Samitu Evropskog vijeća u junu.

Ali ono što će se ovdje dešavati u sljedećih nekoliko dana može odrediti ono što bi se u Briselu dešavalo za nekoliko godina. Želim da to shvate ljudi i političari u ovoj zemlji.”

Makedonija je ušla u političku krizu nakon nasilnog izbacivanja opozicijskih poslanika i novinara iz parlamenta 24 decembra prošle godine.

Nakon toga je parlamentarna većina, bez prisustva opozicije, izglasala budžet za ovu godinu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije