Ustavni sud potvrdio kandidaturu Vujanovića

Kandidatura Vujanovića prva je zvanična kandidatura za predsjednika Crne Gore (Anadolija)

Ustavni sud Crne Gore odbio je u petak žalbu Socijaldemokratske partije (SDP) na kandidaturu predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima, zakazanim za 7. april, navodeći da aktuelni šef države ima pravo na još jedan predsjednički mandat.

Time je otklonjena pravna dilema da li Vujanović može ponovo biti biran za predsjednika Crne Gore, pošto se do sada dva puta nalazio na toj funkciji, prenosi Tanjug.

Sudija Ustavnog suda Fetija Međedović kazala je da Vujanović ima ustavno pravo na još jedan predsjednički mandat u nezavisnoj Crnoj Gori, pošto je prvi put na funkciju crnogorskog predsjednika izabran kada je ta zemlja bila u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Jedan mandat u nezavisnoj CG

“Kandidat Filip Vujanović uživa ustavno pasivno pravo glasa da bude biran kada je u pitanju funkcija predsjednika Crne Gore i mandat od 2003. do 2008. godine se ne može smatrati kao predsjednički mandat u nezavisnoj Crnoj Gori u smislu Člana 97. Ustava Crne Gore”, rekla je ona.

Međedović je istakla da Vujanović, prema Ustavu, ima samo jedan mandat u nezavisnoj Crnoj Gori, zbog čega ne postoje pravne prepreke da se ponovo kandidira za šefa države.

Šest sudija Ustavnog suda je glasalo da žalba bude odbijena, dok je Miodrag Iličković bio protiv.

DPS i SDP su dugogodišnji koalicioni partneri, ali uprkos tome, stranka čiji je lider Ranko Krivokapić osporavala je zakonsko pravo Vujanoviću na još jedan predsjednički mandat.

Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je u srijedu nominaciju Vujanovića na predsjedničkim izborima, što je prva zvanična kandidatura za predsjednika Crne Gore.

SDP je ranije saopćio da Vujanović nema ni političku podršku te partije.

Komentirajući to što SDP ne podržava Vujanovića, lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Ðukanović kazao je ranije da mu je žao što nema dogovora koalicionih partnera, ali to se ne bi trebalo negativno odraziti na izborni rezultat Vujanovića.

“Situacija jeste malo neobična, ali to nas ne koleba u našem optimizmu da će naš predsjednički kandidat pobijediti već u prvom izbornom krugu”, istakao je on.

Uvjereni u pobjedu

Ðukanović je izrazio uvjerenje da izostanak podrške SDP-a Vujanoviću neće negativno utjecati ni na odnose u parlamentarnoj većini i funkcioniranju Vlade Crne Gore.

Vujanović je ranije kazao da se u prethodnom mandatu trudio da bude predsjednik svih građana Crne Gore i izrazio očekivanje da će građani prepoznati tu politiku i ponovo joj ukazati povjerenje.

On je rekao da će i dalje biti posvećen očuvanju crnogorske državnosti, njene multietničnosti, kao i nastavku evropskog i euroatlantskog puta.

“Ubijeđen sam u izbornu pobjedu, odnosno da će građani adekvatno vrednovati ono što sam radio do sada”, kazao je Vujanović.

Prema zakonu, kandidatura za predsjednika Crne Gore mora biti podržana s najmanje 1,5 posto ukupnog glasačkog tijela, odnosno kvalifikacioni cenzus za predsjedničku kandidaturu iznosi 7.710 potpisa birača.

Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada su, pored Vujanovića, zvanično najavili i lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić i predstavnik Pravedne Crne Gore (PCG) Rade Bojović.

Izvor: Agencije