Sumnjivo mlijeko i iz drugih zemalja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je u petak za Al Jazeeru potvrdio da se kontrola mlijeka proširila, osim Hrvatske, i na druge zemlje.

Mlijeko i mliječne prerađevine, kao i sirovo mlijeko nekih proizvođača iz Njemačke, Slovenije i Mađarske pokazalo se sumnjivo na graničnim kontrolama, odnosno s povišenim ili ograničenim količinama određenih sastojaka.

Ministar Šarović je u gostovanju u studiju Al Jazeere rekao da je uvjeren “da mi u Bosni i Hercegovini, bar kada su u pitanju domaći proizvodi, jedemo i konzumiramo zdravu hranu”.

On je najavio da će s više detalja moći izaći u javnost kad kontrole budu u potpunosti gotove nad izuzetim uzorcima.

Veća koncentracija toksina

Rezultati iz Beča o testiranom hrvatskom mlijeku pokazali su neznatno veću koncentraciju aflatoksina M1.

Od 15 kontroliranih uzoraka, čak na 11 farmi pronađena je veća količina te u jednom uzorku mlijeka uvezenom iz Bosne i Hercegovine, izvještava novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

Na 11 hrvatskih farmi, zbog pojave aflatoksina, privremeno je zaustavljen proces otkupa mlijeka.

U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su te količine neznatno veće od dopuštene. Pred kamerama su pili mlijeko, jer su htjeli uvjeriti potrošače da je ono zdravo.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je kazao: “Nema razloga za paniku, mlijeko s hrvatskih farmi je izuzetno dobre kvalitete”.

Osim uzoraka koji su slani u Beč, mlijeko s farmi, iz industrije te uvoza analiziralo se i na Hrvatskom veterinarskom institutu.

Mlijekoprdukt demantira

Od 184 uzorka, rezultati su pokazali 64 pozitivna na aflatoksin u industriji, 11 na farmama te jedan pozitivan uzorak iz uvoza.

Riječ je o pošiljci Moja kravica, mljekare Mlijekoprodukt iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

“Ti su uzorci poslani na analizu u Beč. Ako se potvrdi pozitivan nalaz, bit će vraćene u zemlju isporučitelja”, pojasnio je Jakovina.

U bosanskohercegovačkom Uredu za veterinarstvo za sada su bez komentara, jer čekaju službene rezultate iz Hrvatske. Prozvana mljekara u saopćenju tvrdi da se njihovi proizvodi redovito kontroliraju.

“Mlijekoprodukt je dodatno pojačao analize svojih proizvoda kako bi se spriječilo eventualno plasiranje takvog proizvoda na tržišta koja snabdijevamo. To se odnosi i na tržište Hrvatske, na kojem je Mlijekoprodukt prisutan više od deset godina”, poručili su iz ove kompanije. 

Aflatoksin se u stočnoj hrani, pojašnjavaju stručnjaci, vjerovatno pojavio zbog oscilacija u temperaturi.

Tvrde da količine pronađene u hrvatskom mlijeku, koje tolerira 0,05 posto mikrograma po litri, nije opasno za zdravlje ljudi.

Pojačane analize

Toksikolog Radovan Fuchs je rekao: “U Srbiji ili SAD-u deset puta više je dozvoljeno – 0,5 posto mikrograma po litri.”

Zbog pojave aflatoksina u mlijeku, Vindiji je prodaja pala 30 posto. U Dukatu ne govore o brojkama, već o kupovini opreme kojom će sami kontrolirati prisutnost aflatoksina u mlijeku.

Seljaci, pak, i dalje tvrde da je hrvatsko mlijeko zdravo.

“Ne bojte se našeg mlijeka, naše mlijeko je zdravo, kontrolira se, naše farme su pune kontrole Ministarstva, naše i veterinarske službe”, poručio je predsjednik hrvatskog Saveza udruženja proizvođača mlijeka Davor Blažić.

Hrvatska će nastaviti s pojačanom kontrolom procesa proizvodnje mlijeka. Zamijenit će se loša stočna hrana, provjeravat će se uvoz, ali i hrvatske farme.

U lancu “od polja do stola”, poručuju u Ministarstvu poljoprivrede, ne smije biti propusta.

Izvor: Al Jazeera