Novi dijalog Beograda i Prištine u utorak

Naredni sastanak dijaloga bit će održan sljedeće sedmice u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počet će 19. februara u Briselu, saopćila je Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije (EU) Catherine Ashton.

“Naredni sastanak dijaloga bit će održan sljedeće sedmice u Briselu. Domaćin će biti visoka predstavnica Catherine Ashton, a dvije strane će predstavljati premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thaci. Sastanak će početi u utorak, 19. februara”, navedeno je u saopćenju.

Premijer Srbije je u petak izjavio da predstoji najteži dio dijaloga s Prištinom, jer se mora riješiti pitanje paralelnih institucija na Kosovu, što je, kako je naveo, jedino moguće postizanjem dogovora o načinu funkcioniranja zajednice srpskih opština.

“Bez tog dogovora Srbija neće imati ni moralno, ni političko pravo da ukida bilo koje svoje institucije na Kosovu, kojih ionako ima veoma malo”, rekao je Dačić.

Ostvarivanje prava

Prema njegovim riječima, utvrđivanje nadležnosti je proces koji bi mogao dovesti do održivog rješenja i koji bi se morao primenjivati u potpunosti kako bi se otklonila paraliza instistucija na Kosovu.

“Ovde nije reč o priznanju nezavisnosti Kosova, što se vidi i u Platformi i Rezoluciji, koje je usvojila Skupština Srbije. Nama je interes da ta teritorija, koja je kao celina definisana i u Rezoluciji 1244, funcioniše na održiv način, odnosno da tamo Srbi mogu da ostvaruju sva prava, što nije moguće bez institucija i svoje samouprave”, kazao je Dačić.

On je dodao da je Srbija spremna za razgovore i dogovore i da je politika Srbije jasna i utvrđena u Platformi i Rezoluciji.

Izvor: Agencije