Milanović pozvao na datum za evropske izbore

Nakon rasprava oko toga kada bi se trebali raspisati izbori za Evropski parlament (EP) u Hrvatskoj i bi li se trebali održati na isti dan kad i lokalni izbori, oglasio se premijer Zoran Milanović.

Pojasnio je kako je raspisivanje izbora u ingerenciji predsjednika Republike, izvijestio je iz Zagreba novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Podrška ćirilici u Vukovaru

Zoran Milanović je u petak ponovio da se moraju poštovati prava manjina i da će ćirilica biti uvedena kao službeno pismo u Vukovaru.

“SDP je stranka koja je prije više od 20 godina odlučila da će poštovati prava manjina. Mi smo stranka svih hrvatskih građana i zato moramo poštovati njihova prava. Hrvatska se nije borila protiv ćirilice, nego protiv agresora”, izjavio je on.

Milanović je poručio da je “SDP bolja stranka od nekih koji misle da su pretplaćeni na hrvatstvo i da jedini znaju šta su hrvatski nacionalni interesi”.

No, nakon što je dio vladajuće koalicije u četvrtak izrazio stav da bi održavanje dvaju izbora na isti dan bio loš potez, Milanović je u petak rekao: “Napravimo što je najbolje za Hrvatsku.”

Hrvatski premijer pozvao je političke stranke da iznesu prijedloge za datum održavanja evropskih izbora.

“Idemo se pitati što je najbolje za Hrvatsku i što je najbolje za birače. Je li to što prije, zajedno s lokalnim izborima, s kojim krugom, ili nakon lokalnih izbora”, kazao je Milanović.

Jeftiniji proces

Dodao je da Socijaldemokratskoj partiji (SDP) nije nevažno kada će se izbori održati, ali nije ni presudno dokle god je to na vrijeme, odnosno prije 1. jula ove godine.

Milanović je dodao: “Riječ je o jefitinijem procesu, tehnički malo zahtjevnijem, ali potpuno rješivim i odaziv bi bio veći.”

Tako su se stavovi premijera i njegovih političkih neistomišljenika u Saboru približili.

“Mislimo da je najbolje da bude zajedno s lokalnim izborima, iz razloga koje sam rekao: bilo bi jeftinije i veći odaziv”, ocijenio je Davor Stier iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Isti je stav Hrvatskih laburista. Nikola Vuljanić iz ove stranke i promatrač u EP-u je kazao: “Prvenstveno da bi odziv hrvatskih birača na prve euroizbore koje imamo u Hrvatskoj bio recimo pristojan. Ako to ne uradimo, izići će samo oko 15 posto ljudi i osramotit ćemo se.”

Mandat od godinu

“Za sada je sigurno da su samo lokalni izbori u Hrvatskoj raspisani za 19. svibnja. No, stručnjaci za europsko pravo upozoravaju da bi birači mogli biti zbunjeni ako na baš isti dan budu morali birati predstavnike i za EP u Briselu i Strasburu”, izvijestio je Veršić.

Odziv na izbore bi možda i bio veći, vjerojatno bi se uštedilo puno novca, ali prema nekim stručnim mišljenjima, poenta Evropske unije (EU) u potpunosti je promašena.

Tamara Čapeta sa Pravnog fakulteta u Zagrebu je kazala: “Ljudima se neće komunicirati EU i ono koga će oni možda imati kao zastupnike u EP-u, nego će se baviti internim političkim pitanjima, a Europa će se pojavljivati sa strane.”

Za raspisivanje izbora važna je promjena Zakona o izborima zastupnika u EP, jer ondje postoji odredba koja priječi raspisivanje izbora prije 1. jula.

Zbog toga je u Hrvatski sabor i upućen prijedlog izmjene istog zakona.

Kada ih se izabere, mandat hrvatskim europarlamentarcima trajati će jedva godinu dana. Naime, evropski izbori u svim državama članicama, pa tako ponovo i u Hrvatskoj, bit će održani 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera