Dogovoreno rješavanje pitanja prelaza

U Briselu je održan trilateralni sastanak između ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžije i evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea, na kojem se razgovaralo o graničnom režimu između dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU).

Poslije sastanka je održana konferencija za novinare, na kojoj je rečeno da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska dogovorile rješavanje pitanja prelaza granica, Neuma i Ploča, a naglašeno je da su sve strane zadovoljne.

Prije sastanka je naglašeno da je za Hrvatsku ključno pitanje Neum, dok su za Bosnu i Hercegovinu ključna pitanja Luka Ploče i granični prelazi Gradiška i Bijača.

Razne opcije

Kada je riječ o neumskom prelazu, Evropska komisija (EK) je još u septembru najavila izradu predstudije izvodljivosti, koju će finansirati Brisel, kako bi se procijenile razne opcije, uključujući zatvoreni cestovni koridor, trajekt i most sa svrhom da se osigura pouzdana i održiva veza između dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske.

Komisija je tada objavila da je primila na znanje različite interese Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području Ploča i Neuma te istaknula važnost da se osigura poštovanje evropske pravne stečevine na vanjskim granicama EU-a.

Lagumdžija je rekao da granica između dviju zemalja ne smije ostati nedefinirana.

Posljednji trilateralni sastanak na tehničkom nivou je održan u decembru 2012. godine, kada je zaključeno da se Bosni i Hercegovini omogući nesmetan protok robe u Luku i iz Luke Ploče.

Izvor: Al Jazeera