Tetovo: Haradinaju oduzeta počasna titula

Odluka je donesena bez saglasnosti makedonskih vijećnika u Općini Tetovo (Al Jazeera)

Inspektorat za lokalnu samoupravu poništio je u četvrtak odluku Vijeća općine Tetovo kojom je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj proglašen počasnim građaninom ovog grada.

Direktor Inspektorata Vančo Šehtanski izjavio je za makedonske medije da je odluku potpisao i da će ona biti objavljena u zakonskom roku.

Makedonski članovi Vijeća općine Tetovo podnijeli su predstavku Inspektoratu zbog kršenja dva člana zakona, jer je ova odluka donesena bez njihove saglasnosti i zbog toga što o njoj nije raspravljalo općinsko vijeće za međunacionalne odnose.

Haradinaju je titula počasnog građanina Tetova dodijeljena na svečanosti u Tetovu održanoj 4. februara, sedam dana po donošenju odluke.

Odluku su tada donijeli aklamacijom bez glasanja samo albanski vijećnici, pošto su makedonski članovi Vijeća napustili sjednicu.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Alijanse za budućnost i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj proglašen je za počasnog građanina makedonskog grada Tetova. Gradonačelnik Sadi Bexheti nazvao je Haradinaja političarem koji unapređuje ljudska prava. Makedonci, inače manjina u Tetovu, ne podržavaju ovaj gest. Političari u lokalnoj samoupravi bojkotovali su donošenje odluke. Prilog Milke Smilevske.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO