SDP uložio žalbu na kandidaturu Vujanovića

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore podnijela je Ustavnom sudu te države žalbu na kandidaturu predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima zakazanim za 7. april.

DPS i SDP su dugogodišnji koalicioni partneri, ali, uprkos tome, stranka čiji je lider Ranko Krivokapić,osporava pravo Vujanoviću na još jedan predsjednički mandat, jer, navodno, nema zakonsko pravo na njega, pišu agencije.

Vujanović je do sada dva puta biran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Državna izborna komisija potvrdila je u srijedu nominaciju Vujanovića na predsjedničkim izborima, što je prva zvanična kandidatura za predsjednika Crne Gore.

Bez podrške SDP-a

Zvaničnik SDP-a Borislav Banović kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare da je Vujanovićeva kandidatura neustavna, odnosno da, prema ocjeni SDP-a, nema pravo na još jedan predsjednički mandat.

Jedanaest građana, koji su rukovodioci, poslanici i ministri SDP-a, predali su žalbu Ustavnom sudu na predsjedničku kandidaturu Vujanovića.

Jedan od osnovnih ciljeva SDP-a je očuvanje Ustava Crne Gore, naveo je Banović. Prema njegovim riječima, SDP smatra da se ovo moglo izbjeći da je DPS predložio drugog predsjedničkog kandidata.

„Smatramo da je bilo i drugih kandidata iz DPS-a sa boljim ili istim šansama da pobjede na izborima bez kršenja Ustava“, kazao je Banović.

Upitan šta će se dogoditi ukoliko Ustavni sud ocijeni da je kandidatura Vujanovića u skladu sa najvišim pravnim aktom, on je kazao da, bez obzira na tako nešto, Vujanović neće moći računati na podršku SDP-a na predsjedničkim izborima.

Ustavni sud Crne Gore ima rok od 48 sati da odluči da li je žalba SDP-a osnovana ili ne.

‘Neobična situacija’

Komentirajući to što SDP nije podržao Vujanovića, lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Ðukanović kazao je ranije da mu je žao što nije došlo do dogovora koalicionih partnera, ali to se ne bi trebalo negativno odraziti na izborni rezultat Vujanovića.

„Situacija jeste malo neobična, ali to nas ne koleba u našem optimizmu da će naš predsjednički kandidat pobijediti već u prvom izbornom krugu“, istakao je on.

Ðukanović je izrazio uvjerenje da izostanak podrške SDP-a Vujanoviću neće negativno utjecati ni na odnose u parlamentarnoj većini i funkcioniranju Vlade Crne Gore.

Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada su, pored Vujanovića, zvanično najavili i lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić i predstavnik Pravedne Crne Gore Rade Bojović.

Socijalistička narodna partija ranije je saopćila da će podržati Lekića, dok je Pozitivna Crna Gora odustala od predsjedničkih izbora iz, kako je navedeno, finansijskih razloga, a ta stranka je poručila da će naknadno objaviti koga će podržati u predsjedničkoj utrci.

Predsjednički izbori zakazani za 7. april bit će šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO