Regija plesala protiv nasilja nad ženama

U sklopu kampanje “Milijarda ustaje”, aktivisti, građani i građanke Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Beograda, Zagreba i velikog broja gradova u regionu izašli su u četvrtak tačno u 14 sati na ulice kako bi kolektivnim plesom protestirali protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svijetu.

Na ovaj način građani iz regiona su doprinijeli globalnoj kampanji koja je u četvrtak u navedeno vrijeme obilježena u oko 190 zemalja širom svijeta, prenosi agencija Anadolija.

Statistički podaci pokazuju da se svaka treća žena na svijetu, odnosno oko milijardu žena, suoči s nekom vrstom nasilja tokom života.

Skoro 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu realizirialo je ovu kampanju.

U okviru kampanje, građani i građanske Sarajeva zaplesali su protiv nasilja nad ženama na Trgu djece Sarajeva, uz taktove pjesme “One million rights”, priredivši veličanstven prizor, prenosi novinar agencije Anadolija.

‘Ne bijemo svoje žene’

Kampanji “Milijarda ustaje” priključila se i Crna Gora organizacijom zajedničkog plesa na glavnom gradskom trgu u Podgorici.

Sigurna ženska kuća, zajedno s Organizacijom žena civilnog društva Crne Gore, Skupštinskim odborom za ravnopravnost spolova i UNDP-om Crne Gore, kao i brojne osobe iz kulturne javnosti pomogli su da se ovaj događaj svjetskih razmjera organizira i u Podgorici.

I glavni grad Srbije dio je dio ovog događaja.

Predstavnice Centra modernih vještina i Centra E8, koji su promotor ove manifestacije, saopćile su da u Srbiji postoje i muškarci koji su spremni da kažu “ne bijemo svoje žene”.

Prema podacima do kojih je došla agencija Anadolija, od oktobra 2012. godine u Srbiji su 23 žene izgubile život u porodičnom nasilju.

Uključeno oko 15.000 organizacija

I građani u Hrvatskoj nakratko su zaustavili dnevne obaveze i izašli na trgove i ulice kako bi plesali protiv nasilja.

U Hrvatskoj se plesom protestiralo u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Čakovcu, Sisku, Kutini, Rijeci, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici i Šibeniku.

Ovu manifestaciju pokrenula je američka feministica Eva Ensler, a tokom vremena pridružilo joj se više od 15.000 organizacija, pojedinaca, među kojima su i članovi vlada i parlamenata.

Prema podacima Svjetske banke (SB), žene u dobi od 15 do 44 godina više su u opasnosti od silovanja i porodičnog nasilja nego od obolijevanja od raka, saobraćajnih nesreća i rata.

Izvor: Agencije