MUP: Pokušaji sabotaže aviona Vlade Srbije

Direkcija policije obavijestila je premijera Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da Bezbedonosno-informativna agencija (BIA) ima saznanja kako vođe pojedinih kriminalnih klanova nastoje za interese svojih kriminalnih grupa, uz pomoć određenih osoba koje imaju pristup avionu Vlade Srbije, izazvati kvar na avionu u inostranstvu prilikom putovanja predsjednika, premijera ili prvog potpredsjednika Vlade Srbije, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Kvar bi izazvao djelomično oštećenje i nakon polijetanja doveo do pada aviona, pri čemu se naknadno ne bi moglo ustanoviti da je u pitanju namjerno izazvan kvar, jer se Vladin avion u posljednje vrijeme u više navrata kvario, s čime je javnost bila upoznata, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Nakon konsultacija s Dačićem, koji je boravio u službenoj posjeti Dublinu, i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane Aeksandrom Vučićem, odlučeno je da se nastavi s međunarodnim aktivnostima.

U dogovoru s članovima posade aviona, Dačić je odlučio da se vrati u Beograd u četvrtak u navečer istim avionom kojim je delegacija doputovala u irsku prijestonicu.

Avion Vlade Srbije bezbjedno je u četvrtak nešto iza 21 sat sletio na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Šeik posudio avion

Mediji su ranije pisali da su oba aviona Vlade Srbije, “falcon” i “lear jet”, u kvaru, jer su stari više od dvije decenije, a samo u posljednjoj godini brojni letovi državnih funkcionera su odlagani ili otkazivani.

Od formiranja aktuelne Vlade dva puta je javnost obaviještena o problemima na državnoj letjelici.

Zbog kvara 6. decembra, avion kojim je premijer Dačić trebao otputovati na Kipar nije na vrijeme poletio sa aredoroma “Nikola Tesla”.

Kako su tada naveli beogradski mediji, kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dijela.

Problemi s Vladinim “falconom” zabilježeni su i 19. novembra, kada je prvi potpredsjednik Vlade Vučić, kako su prenijeli mediji, zamolio šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana da srpskoj delegaciji, u kojoj je bio i ministar finansija Mlađan Dinkić, ustupi svoj avion, što je šeik prihvatio.

Avion se pokvario po dolaska u Ujedinjenje Arapske Emirate (UAE), a kako je Tanjugu tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem s elektronikom letjelice, kao i da je najvjerovatnije u pitanju kvar autopilota.

Kvar uočen na pisti

S istim avionom pet mjeseci ranije imao je probleme i tadašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letjelice nije otišao u Brisel, na sastanak ministara ekonomije i finansija Evropskom unije (EU) s pristupajućim zemljama i zemljama kandidatima za članstvo.

Problem na Vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. godine, kada je tadašnji premijer Cvetković poletio u službenu posjetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektirao nedozvoljene potrese na letjelici.

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident s “lear jetom” dogodio se prilikom Cvetkovićeve posjete Pragu, kada je, zbog problema s uređajima za slijetanje po magli, delegacija, umjesto u Prag, morala sletjeti u Karlove Vari.

U augustu 2010. godine, prilikom odlaska tadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči polijetanja uočen je kvar na motoru “falcona”, a pošto je kvar otklonjen, delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari otklonili.

Tadašnji ministar policije Ivica Dačić, kako su pisali mediji, izbjegao je incident u aprilu 2011. godine, jer je kvar na “falconu” otkriven uoči polijetanja sa aerodroma u Budimpešti, gdje je on boravio u zvaničnoj posjeti.

Prema podacima avioslužbe Vlade Srbije, “lear jet 31a” proizveden je 1991, a “falcon 50” 1981. godine.

Izvor: Agencije