Gubitak Croatia Airlinesa 62,6 miliona eura

Do povećanja gubitaka došlo zbog jednokratne stavke vezane uz restrukturiranje kompanije (Reuters)
Do povećanja gubitaka došlo zbog jednokratne stavke vezane uz restrukturiranje kompanije (Reuters)

Croatia Airlines je 2012. godinu završila gubitkom od 62,6 miliona eura, što je višestruko povećanje u odnosu na 2011. godinu, kada je gubitak iznosio blizu 10 miliona eura.

Na gubitak su ponajviše utjecale jednokratne stavke vezane uz restrukturiranje kompanije, podaci su iz preliminarnog finansijskog izvještaja Croatia Airlinesa objavljenog na Zagrebačkoj berzi, prenosi Hina.

Čelnici kompanije su zbog gubitaka najavili otpuštanje 20 posto zaposlenih. U Croatia Airlinesu je u četvrtak održan sastanak zaposlenih i uprave o restrukturiranju, koji su radnici napustili.

Oni se ne slažu s procjenom da blizu 20 posto zaposlenih mora napustiti firmu, javljaju hrvatski mediji.

“Ne bježimo od toga da broj zaposlenih mora biti manji, ali 20 posto je previše, jer nema preduslova da oni budu zamijenjeni”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u avioindustriji Tomislav Rajković.

Predsjednik Uprave kompanije Krešimir Kučka je na sastanku kazao kako ne vjeruje da će Croatia Airlines morati u stečaj, ali je istakao da je restrukturiranje preduzeća neophodno.

Smanjen gubitak

On je ranije govorio o reorganizaciji kompanije, koja, prema njegovim riječima, uključuje otkaze za čak 20 posto zaposlenih, od ukupno blizu 1.100 koliko trenutno radi u ovoj firmi.

Ukupni prihodi Croatia Airlinesa u prošloj godini od 232 miliona eura bili su veći u odnosu na 2011. godinu 0,7 posto, a ukupni rashodi porasli su 22,5 posto, na 295 miliona eura.

Uprava u izvještaju napominje da je u odnosu na 2011. godinu neto gubitak, zapravo, smanjen 14 posto, odnosno da je ostvaren na razini od 8,5 miliona eura, te naglašava da su na ukupni rezultat poslovanja značajan utjecaj imale visoke jednokratne stavke povezane s restrukturiranjem.

Riječ je o rashodu od ispravka vrijednosti dugotrajne imovine te rashodima od kamata za jamstvo države i troškove restrukturiranja, u ukupnom iznosu od 54 miliona eura.

Rashod od ispravka vrijednosti dugotrajne imovine odnosi se na usklađenje vrijednosti aviona Croatia Airlinesa.

Kompanija je angažirala nezavisne procjenitelje, koji su s danom 30. novembra 2012. godine obavili procjenu vrijednosti, a rezultat procjene je umanjenje vrijednosti flote, što se odrazilo na neto rezulat u iznosu od blizu 40 miliona eura.

Više putnika

Rashodi od kamata u iznosu od 9,3 miliona eura obuhvataju kamate s osnova realiziranih jamstava za plaćene anuitete po Bayerische Landesbank kreditu za finansiranje flote od strane države, a troškovi restrukturiranja iznose 5,4 miliona eura, pri čemu se najznačajniji dio odnosi na rezerviranja za otpremnine zaposlenih.

Prema podacima iz izvještaja, tokom prošle godine broj putnika CroatiaAirlinesa porastao je četiri posto u odnosu na 2011. godinu, te je prevezen 1.951.501 putnik.

Ostvarena prodaja porasla je 10 posto, pri čemu je prodaja u Hrvatskoj pala, a u inostranstvu porasla.

Najveći porast prodaje ostvaren je u Australiji, s porastom od 65 posto, odnosno za 5,5 miliona eura i u Francuskoj, s porastom od 36 posto, za 2,7 miliona eura.

Prodaja drugih prevoznika na letovima Croatia Airlinesa porasla je sedam posto ili za 2,2 miliona eura, a značajno je porasla internetska i telefonska prodaja i to 28 posto, kaže se u izvještaju.

Tokom prošle godine popunjenost putničkih kabina aviona Croatia Airlinesa iznosila je 69,1 posto, što je najviše u historiji kompanije, dodaje se.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO