BiH: Kako u Hrvatsku nakon 1. jula

Još nije poznato hoće li državljani Bosne i Hercegovine nakon 1. jula moći ulaziti u Hrvatsku s ličnom kartom.

Kada je Slovenija ušla u Evropsku uniju (EU) 1. maja 2004. godine, režim prelaska iz Hrvatske ostao je nepromijenjen i Hrvati su mogli kod svojih susjeda s ličnom kartom.

U Briselu će u petak biti nastavljen pregovarački proces o načinu na koji će državljani Bosne i Hercegovine ulaziti u Hrvatsku.

“Hrvati su u Sloveniju mogli samo s osobnom kartom prije no što je ta država ušla u Schengenski prostor. No, od 21. prosinca 2007. godine procedura je malo drugačija: pri predaji osobne, hrvatski državljani dobiju mali karton, s dva mjesta za štambilj”, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Pri ulasku u Sloveniju policija označava datum, da bi isto napravili i pri izlasku.

Dobrodošlica 90 dana

“Pečati na ovom kartonu dokaz su da nisam ostao duže od dobrodošlice EU-a, koja, ako ste turist, traje 90 dana. Karton nikako ne smijem izgubiti, jer u suprotnom riskiram kaznu od 250 eura”, javlja Veršić sa graničnog prelaza Bregana.

Za hrvatske državljane koji često prelaze ovu granicu kartončići su svakodnevica. Hrvati na ovaj način mogu također u Italiju i Mađarsku.

“Mi dnevno koristimo oko 850 tih kartona, a vikendom oko 1.200. U prosjeku naši državljani kad idu u Sloveniju, a koji češće putuju, koriste do 90 posto te kartone, iz razloga da se putne isprave ne istroše”, kaže Gojko Žderić, načelnik Postaje policije Bregana.

U petak u Briselu na trilaternom sastanku jedno od pitanja trebalo bi biti i olakšani prelaz s ličnim kartama iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Sastaju se ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine te evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

Za sada bi bh. državljani u Hrvatsku trebali prelaziti s pasošem već od 1. jula, jer Hrvatska ulaskom u EU odmah počinje pripreme za pridruživanje Schengenskom prostoru.

“Što se Hrvatske tiče, što se nas tiče, mi smo podržali zahtjeve za što slobodnijem ili manje zahtjevnom prelasku granice, međutim, takvu odluku mogu donijeti samo sve članice EU-a”, govori Danijela Barišić, glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Manje vikend gužve

Ako se pita građane Sarajeva, prelazak hrvatske granice s ličnim kartama svakako bi im odgovarao.

Alma Kulosman kaže: “Mislim da bi, jer osjećam da smo još jedno”.

Dina Zimić objašnjava: “Da, svakako. Zašto? To je izlaz najbližih komšija, svakako.”

Roland Brkić govori: “Ja mislim da bi svako imao koristi od toga, posebno Hrvatska. Naši građani ostavljaju veliki novac tamo, u njihovom je interesu da nas dovuku tamo. Ako Bosanci ne idu na more, nema ništa od toga.”

Olakšani prelazak ljudi iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku sigurno bi smanjio i nerijetke vikend gužve na često premalim graničnim prelazima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1.jula ove godine značit će mnogo promjena i za Bosnu i Hercegovinu – od promjena izvoznih kvota, do rješavanja problema koji korijene vuku još iz bivše Jugoslavije. Prolaz kroz Neum i luka Ploče u nekadašnjoj državi nisu predstavljali faktore neslaganja, no uspostavom državnih granica između Hrvatske i BIH – postali […]

Published On 10 Feb 2013

Vijeće ministara BiH usvojio je niz pripremnih mjera za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Na sjednici je bio i posebni evropski predstavnik u BiH Peter Sorensen koji traži dodatne napore. Vijeće je usvojilo niz propisa u oblasti sigurnosti hrane, kako bi se omogućio izvoz roba animalnog i biljnog porijekla. Kad je riječ o Luci Ploče i […]

Published On 07 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO