Grubješić: Srbija neće priznati Kosovo za EU

Grubješić: Naravno da je naš odgovor da priznanja Kosova nema (EPA)

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da Srbija neće priznati Kosovo i dodala da vlastima u Beogradu to i nije postavljeno kao uvjet za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU).

Predsjednica Odbora za vanjske poslove francuskog Parlamenta Elisabeth Guigou rekla je ranije u srijedu da bi priznanje Kosova moglo biti postavljeno pred Srbiju kao uvjet za članstvo u EU.

Reagirajući na izjavu francuske zastupnice, Grubješić je za Tanjug kazala da se od Srbije ne zahtijeva da prizna Kosovo kako bi dobila datum za početak pregovora i da su to više puta ponovili evropski zvaničnici.

Ona je, međutim, dodala da takve stavove ne iznosi samo Francuska, nego i da pojedine druge zemlje članice smatraju da će prije ulaska u EU morati doći ili do “priznanja realnosti”, ili do faktičkog priznanja Kosova od strane Srbije.

Srpske institucije

“Naravno da je naš odgovor da priznanja Kosova nema”, rekla je Grubješić.

Prema njenim riječima, EU, prije svega, ima problem sa svojih pet zemalja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova i nemoguće je da se predvidi kako će izgledati sama Unija u budućnosti.

Grubješić se u srijedu u Parizu obratila članovima Odbora za vanjske poslove francuskog Parlamenta, a neki od njih su se založili za to Srbija jednog dana uđe u EU.

Istovremeno je predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao da srpske institucije na Kosovu neće biti ukinute, posebno dok se ne dođe do sveobuhvatnog dogovora oko Kosova i položaja srpske zajednice.

Sveobuhvatan dogovor

“Nema ukidanja institucija dok se ne postigne sveobuhvatan dogovor oko pitanja Kosova. Ako bi se taj dogovor postigao onako kako smo ga predložili u Platformi, onda bi smo formirali zajednicu srpskih autonomnih opština”, kazao je Drecun u Skupštini Srbije.

Drecun, koji je i poslanik Srpske napredne stranke (SNS), precizirao je da je Vlada Platformom ponudila rješenje koje bi moglo biti održivo, a to je suštinska autonomija za Kosovo unutar granica Srbije.

Ukoliko bi se postigao dogovor oko toga, u okviru te autonomije mogla bi se formirati zajednica srpskih autonomnih opština.

“To znači da bi Srbi imali svoju autonomiju unutar te autonomije, tada bi bilo bespredmetno funkcionisanje postojećih institucija”, objasnio je Drecun, koji je naglasio da dok ne dođe do tog sveobuhvatnog dogovora nema mogućnosti za ukidanje srpskih institucija, jer je to jedini način da Srbi opstanu na Kosovu.

Izvor: Agencije


Povezane

Pet godina poslije proglašenja nezavisnosti, moj izvještaj zahtijeva da preostalih pet članica EU-a konačno spoznaju realnost i priznaju Kosovo, rekla je izvjestiteljka EP-a.

Published On 07 Feb 2013

Jahjaga smatra da je nezavisnost Kosova neupitna, a Nikolić da zbog toga dijalog ne može ići ka zajedničkom rješenju.

Published On 06 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO