Vučić: Ne prejudiciram ishod istrage

Vučić: "To u šta ja verujem ne znači ništa i o svemu će se izjasniti nadležni državni organi" (EPA)

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je u utorak od Vlade Srbije i premijera Ivice Dačića da u najkraćem roku objelodane sadržaj 130 diskova o sastancima narko-grupe Darka Šarića sa najvišim funkcionerima Srbije, ocjenjujući da će, ukoliko to ne učine, to biti krucijalni dokaz da je i sam Dačić sarađivao sa tom grupom.

“Mi zahtevamo od Vlade i Dačića da u najkraćem roku, od sedam do deset dana, sprovedu istragu i obelodane sadržaj svih tih diskova”, rekao je poslanik i glasnogovornik DSS-a Petar Petković.

U dijelu sjednice Skupštine Srbije u kome poslanici svakog utorka od predstavnika vlasti traže određene informacije, Petković je dodao da će to biti krucijalni dokaz da je i sam Dačić sarađivao sa Šarićevom narko-grupom, ako se Dačić ogluši o ovaj zahtjev i ako javnost ostane bez tih odgovora pod izgovorom da je riječ o državnoj tajni.

On je ponovio da je ta stranka u ponedjeljak uputila zahtjev Tužilaštvu da sasluša šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branka Ružića, jer je, kako tvrdi, “najgrublje slagao javnost”, rekavši da Šarićeva grupa finansira DSS u iznosu od 220.000 eura mjesečno.

Uz napomenu da Tužilaštvo mora utvrditi istinu, Petković je podsjetio da je DSS tražio ostavku Dačića zbog dogovora u dijalogu sa Prištinom, ali i onda kada je priznao da je imao kontakte sa Šarićevom grupom i da zato “zabrinjava činjenica zbog čega je Ružić optužio DSS da je od Šarićeve grupe dobijao 220.000 eura mesečno”.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović pozvao je Petkovića da ne iznosi tvrdnje koje mogu biti uvredljive i da vodi računa da “balansira izlaganje”, a Petković mu je odgovorio da je pitanje koje postavlja DSS potpuno legitimno i da očekuje odgovor.

Bez komentara o pismu Miše Banane

Istovremeno, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako vjeruje da Dačić nije počinio krivično djelo. Nije prejudicirao ishod istrage nadležnih organa niti je tom izjavom potvrdio ili negirao Dačićevu krivicu.

“Rekao sam da verujem da Dačić nije počinio krivično delo, a to u šta ja verujem ne znači ništa i o svemu će se izjasniti nadležni državni organi”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li tom svojom izjavom prejudicira ishod istrage, Vučić je rekao:

“Ni slučajno, nijednog trenutka i ni na koji način. Čuo sam da sam time, ustvari, rekao da je neko kriv. Ni jedno ni drugo”, precizirao je Vučić i ponovio da će to proizaći isključivo iz istrage nadležnih.

Novinari su upitali Vučića da li je dobio pismo koje se pojavilo u medijima od Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, u kojem Radulović navodi kako nema veze sa Šarićem i njegovim klanom, te da mu je afera namještena.

Radulović je, kako pišu Večernje novosti, poslao pismo prijateljima i preko svojih advokata ga namjerava uputiti na sedam “visokih adresa” u Srbiji.

Vučić je kazao: “Nisam ga dobio, izgleda da moju adresu nema.”

On je dodao da bi bio skandal da on na bilo koji način komentira to pismo.

“Srbija bi bila užasnuta da na bilo koji način komentarišem to pismo, pitao bih se šta radim. To je lice za kojim je raspisana poternica koja važi do 2016. i tačka”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije