Strazbur usvojio žalbu Srbije o veteranima

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu usvojio je zahtjev države Srbije da se slučaj ratnih veterana koji su se žalili na diskriminaciju prilikom isplate dnevnica još jednom razmotri pred Velikim vijećem tog suda.

U Ministarstvu pravde Srbije kažu da to znači kako će do nove presude prvobitna presuda u korist veterana biti stavljena van snage.

Osim učesnika rata, pravdu pred Evropskim sudom traži sve veći broj građana Srbije. Sa blizu 11.000 predstavki, Srbija je, gledano prema broju stanovnika, ubjedljivo na prvom mjestu.

“Spor države i veterana razmatraće 17 sudija Velikog veća Evropskog suda. Prema rečima zastupnika Srbije Slavoljuba Carića, od ishoda tog postupka zavisiće krajnje rešenje ovog slučaja”, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

‘Presuda nije na snazi’

“Taj zahtev je usvojen, što znači da će sada Sud odrediti termin za novu raspravu postaviti pitanja obema stranama”, kaže Carić.

Faktički, to znači da ona presuda koja je donijeta u slučaju rezervista više nije na snazi i sada će se čekati nova presuda za ljudska prava, dodaje.

Vijest da je Sud iz Strazbura usvojio žalbu Srbije nije obeshrabrila ratne veterane koji već godinama čekaju da im država isplati dnevnice za učešće u ratnim sukobima tokom 1999. godibe. Oni su uvjereni da će se sve završiti u njihovu korist.

“Ja sam potpuno ubeđen da će sud doneti presudu u ponovljenom postupku  u korist veterana i da će država Srbija morati da u narednih šest meseci iznađe način da svim veteranima plate štetu”, kaže Željko Vasiljević iz Udruženja ratnih vojnih invalida.

“Ono što je za mene u ovom trenutku problematično je ekonomska situacija u Srbiji, jer taj iznos sredstava koji će Srbija morati da isplati je preko 600 miliona evra”, smatra Vasiljević.

U udruženju ratnih vojnih invalida kažu da u slučaju da Sud u Strazburu ponovo presudi u njihovu korist, oko 300.000 veterana  očekuje odštetu od države.

Žalbe radnika Srboleka

Osim njih, pravdu pred ovim sudom traže i mnogi drugi građani Srbije, najčešće radnici propalih preduzeća.

Nekadašnji akcionari farmaceutske kompanije Srbolek, koji već godinama pred srpskim sudovima ne ostvaruju svoja prava, također razmišljaju da se žale Sudu u Strazburu.

“Mi smo već sa nekim ljudima koji su se obraćali njima stupili u kontakt i dobili od njih način kako se to radi. Angažovali smo advokate i sad lagano spremamo tužbe, valjda će neko da nas čuje, da do toga ne dođe, to nam je krajnja mera, to ne želimo, ali ako budemo morali da zaštitimo svoja prava – uradićemo i to”, govori Zoran Gočević, bivši radnik Srboleka.

Ukupna odšteta dosuđena u Strazburu koju Srbija mora platiti za sporove koje je izgubila u prošloj godini iznosi oko 1,5 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera