Izglasano nepovjerenje federalnoj Vladi

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao je u utorak na vanrednoj sjednici u Sarajevu nepovjerenje sadašnjem sazivu federalne Vlade.

Nepovjerenje je izrazilo 58 poslanika, 26 je bilo protiv takve odluke, a šest suzdržano, prenosi Fena.

Na ovaj način je i formalno počela završnica rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji, podsjeća agencija Anadolija.

To je proces koji traje od juna prošle godine, kada je Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine razvrgla koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i sklopio pakt sa Savezom za bolju budućnnost (SBB) Bosne i Hercegovine, nakon čega je došlo do najveće krize vlasti u većem bh. entitetu od kraja rata u Bosni i Hercegovini.

O inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi izjasnit će se i Dom naroda federalnog Parlamenta 15. februara, također na vanrednoj sjednici.

Glasajne o povjerenju tražili su poslanici stranaka nove parlamentarne većine – SDPBiH, SBBBiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990.

No, i dnevni red sa jednom tačkom pokazao se spornim. Parlament se može izjasniti mjesec dana nakon što je pitanje proslijeđeno Vladi na razmatranje, pa se veći dio sjednice utvrđivalo da li je mjesec protekao ili ne.

Sati su potrošeni u federalnom Parlamentu u svađi mogu li ili ne zastupnici odlučivati o povjerenju Vladi ili za deset dana.

Zasjedanje su obilježile međusobne optužbe stranaka iz bivše i sadašnje parlamentarne većine za političku situaciju u Federaciji, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

S druge strane stižu optužbe na račun SDA, Hrvatske stranke prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) da željom za ostankom u Vladi, a bez parlamentrane podrške, stvaraju krizu.

SDA je najavila povlačenje pitanja vitalnoga nacionalnog interesa u Domu naroda Parlamenta Federacije u vezi s izglasavanjem povjerenja Vladi.

Nove prepreke

No, i u slučaju da cijela procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi prođe, Vlada ostaje raditi do imenovanja nove. Tu opet, čekaju, prepreke.

Situacija se može otegnuti u nedogled, pa, kako se u utorak čulo u Parlamentu, i do izbora iduće godine. Iz HDZ-a okrivljuju međunarodnu zajednicu.

Podsjećaju da je visoki predstavnik međunarodne zajednice Bosne i Hercegovine prije dvije godine pomogao izbor čelništva Federacije.

Dodatni problem je što i Ustavni sud Federacije radi u krnjem sazivu, pa je upitno rješavanje spornih pitanja koja se toj ustanovi pošalju na razmatranje.

Nove sudije treba imenovati predsjednik Federacije, potvrditi Parlament, a o ishodu te procedure malo ko želi nagađati.

Izvor: Al Jazeera