Istraga o trgovini organima u više zemalja

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević istakao dobru saradnju sa EULEX-ovim timovima (AFP)

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi u nekoliko zemalja.

“Istraga (o trgovini ljudskim organima) vodi se u nekoliko zemalja. I ona koju vodi tim specijalnog tužioca Evropske unije (Johna Clinta) Williamsona dobila je na kvalitetu i poprima novu dimenziju. Saradnja sa Euleksovim timovima za slučajeve ‘Medicus‘ i ‘Trgovina organima’ je izuzetno dobra”, rekao je Vukčević u intervjuu Večernjim novostima od utorka.

On je naveo da ne može govoriti o detaljima, iskazima ili imenima.

“Želimo da završimo objektivnu istragu i da sudimo odgovornima za ove monstruozne zločine”, rekao je Vukčević i napomenuo da su svjedoci pouzdani.

Također, kazao je da je Yusuf Somnez, kome se sudi za trgovinu organima u privatnoj prištinskoj bolnici, “nedavno pobjegao iz Južnoafričke Republike”.

Komunikacija u vezi s postupkom Medicus

”Kada smo tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i ja dobili ove podatke pokušali smo da sprečimo njegovo bekstvo, ali je već bilo kasno”, izjavio je Vukčević i dodao da je Somnez u međuvremenu napravio kliniku za transplantacije organa u jednoj afričkoj državi.

Istakao je veoma dobru saradnju sa Johnatanom Ratelom, tužiocem EULEX-a iz Kanade i da su imali komunikaciju i sa drugim bitnim učesnicima u postupku “Medicus”.

“Trenutno radimo na ostvarivanju kontakta između Rusije i EULEX-a, u skladu s propisima koje je moguće primeniti u ovakvoj političkoj situaciji, u interesu pravde za ruske, ukrajinske, srpske i albanske žrtve”, ukazao je Vukčević.

On je rekao da je sastanak sa Williamsonom bio najsadržajniji do sada, te kako se nada da će osumnjičenima biti suđeno izvan Kosova, pod okriljem UN-a.

Izvor: Agencije