Hrvatska podržava put susjeda ka EU

Milanović smatra da Hrvatska od ulaska susjednih zemlja u EU ima ekonomski interes u pogledu turizma i investicija (EPA)

Hrvatska podržava put evropskih integracija Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, jer će to pomoći razvoju regiona, izjavio je u Sofiji hrvatski premijer Zoran Milanović, prenosi Tanjug.

On se zauzeo za što skorije pripajanje ovih zemalja Evropskoj uniji (EU), te dodao da Hrvatska od toga ima i ekonomski interes u pogledu turizma i investicija.

Nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim Milanović je novinarima rekao da između Hrvatske i Bugarske ne postoje otvorena pitanja, te zahvalio Sofiji za podršku koju je dala pristupanju Hrvatske EU-u.

Prema njegovim riječima, postoje dobre mogućnosti za saradnju Hrvatske i Bugarske, posebno u pogledu korištenja kohezijskih fondova EU-a.

Kohezijski fondovi

Borisov je kazao da su za Bugarsku kohezijski fondovi veoma važni te dodao da se oni tiču infrastrukture, autoputeva, željezničkih pruga, stanica za prečišćavanje, kao i jačanja administrativnih kapaciteta.

“Evropski poreski obveznici kada daju novac znaju da će bugarskim autoputevima spojiti Evropu s Azijom i s udaljenim zemljama na Balkanu”, istakao je Borisov.

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o razvoju nuklearne energije u Bugarskoj, Borisov je rekao da je njegova zemlja za to, ali da ne podržava preskupi projekt izgradnje druge nuklearke Belene, već izgradnju sedmog reaktora nuklearne centrale Kozloduj.

Izvor: Agencije