EP: Makedonija mora pokazati jedinstvo

Evropski parlamentarci su pozvali opoziciju da se vrati u Sobranje i započne dijalog (Al Jazeera)

Kontinuirana kriza u makedonskom Parlamentu šalje pogrešne signale Evropi, složili su se članovi Evropskog parlamenta (EP) koji su u posjeti Skoplju.

Četiri zastupnika EP-a sastala su se s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Popskim, te istaknuli da unutrašnji politički problemi zemlje ne smiju predstavljati prepreku na putu ka Evropskoj uniji (EU).

“Jedan od najvažnijih kriterija za članstvo u EU-U je visok standard demokratije. Demokratija znači stalni dijalog između opozicije i vladajućih stranaka. Takav dijalog je, također, potreban i u Parlamentu, gdje je odsustvo opozicije neprihvatljivo”, rekli su zastupnici, dodavši da vladajuće i opozicione partije imaju odgovornost da održe visok nivo demokratije.

Nacionalno jedinstvo

“Zbog toga pozivam opoziciju da se vrati u Parlament i počne dijalog. Ovo je potrebno za zemlju, za građane i vaš put ka EU-u”, rekao je Jerzy Buzek, evropski parlamentarac iz Poljske.

Njegov kolega Tunne Kelam iz Estonije kazao je da je Makedonija dobro pripremljena za proces ulaska u EU, dodavši da je nacionalni osjećaj jedinstva pomogao Estoniji da postigne svoje ciljeve na putu ka Uniji.

“Morate poslati poruku garancije kada je u pitanju nacionalno jedinstvo kako bi postigli ciljeve EU integracije. Unutrašnji politički problemi ne smiju predstavljati prepreku na putu ka EU. Vjerujem da je Makedonija spremna početi pregovore i mi smo tu da ubrzamo taj proces. Parlament je mjesto za debatu, a kada neko odbija uzeti učešće u tome, to nije lijepa slika”, kazao je Kelam.

Izvor: Agencije