EK: Kosovo još bez vizne liberalizacije

Građani Kosova su jedini u regionu kojima je još potrebna viza da putuju u Schengen zonu.

Evropska komisija (EK) je ocijenila napredak Kosova u svakom dijelu mape puta za viznu liberalizaciju, ali i dala preporuke kosovskim vlastima za oblasti u kojima je potrebno odlučnije djelovanje.

Redovi ispred ambasada i dalje će biti praksa na Kosovu za sve one koji žele putovati u zemlje Schengen zone.

Razlog za to je izvještaj EK-a o ispunjavanju zahtjeva utvrđenih u mapi puta za liberalizaciju viza.

Nedostaje realizacija

Izvještaj pokazuje da je Kosovo uspostavilo pravni i zakonodavni okvir, ali ono što nedostaje je njegova realizacija, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

“Očigledno da je u realizaciji potrebno više rada da bi se uspostavilo sistem koji se osniva na dokaze preko kojeg se može dokazati da se zakonodavstvo provede, i to u oblasti organiziranog kriminala i borbi protiv korupcije”, kaže generalni direktor odeljenja za unutrašnje poslove pri EK-a Stefano Manservisi.

Trenutni kapaciteti Kosova za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije su i dalje ograničeni, što može imati ozbiljan utjecaj na unutrašnju bezbjednost Evropske unije (EU), kaže se u izvještaju.

Lista prioriteta koji su se našli pred kosovskom Vladom kako bi se napravio pomak u procesu vizne liberalizacije je duga.

Udvostručen broj odbijenica

“Poboljšanje stanja u sektorima repatrijacije i reintegracije, bezbjednosti dokumenata, migracija, upravljanje granicama, javni red i bezbjednost, osnovna prava i sloboda kretanja je cilj naših institucija. Zahtijevam od svih kosovskih aktera da ovi sektori budu prioritet vaše dnevne agende. Ovi su i kriteriji koji se zahtijevaju od strane EK-a i ovo se mora postićie u što kraće vrijeme”, kazao je premijer Kosova Hashim Thaci.

Broj građana Kosova kojima je odbijen ulazak u EU je nedavno udvostručen, dok je opao broj onih koji ilegalno borave ili traže azil u državama Unije, ističe se u izvještaju.

Prilika za popravni Kosovu će se ukazati krajem godine, kada se očekuje naredni izvještaj EK-a, u kojem će biti ocijenjeni napori Kosova da usvoji preporuke date u ovom izvještaju.

Izvor: Al Jazeera