Đukanović: Vujanović pobjeđuje u prvom krugu

Uz kandidaturu Vujanovića predato je i 13.567 potpisa podrške, što je skoro duplo više nego što je bilo potrebno (AFP)

Demokratska partija socijalista (DPS) predala je u utorak Državnoj izbornoj komisiji kandidaturu aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, uz očekivanje da će ostvariti pobjedu u prvom krugu.

Uz kandidaturu je predato i 13.567 potpisa podrške, što je skoro duplo više nego što je bilo potrebno.

Neobična situacija

Nakon predaje kandidature i potpisa podrške lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Ðukanović izrazio je uvjerenje u pobjedu Vujanovića na predsjedničkim izborima, javila je agencija Tanjug.

„Vujanović je svom dosadašnjem političkom djelovanju snažno doprinio obnovi nezavisnosti Crne Gore, učvršćivanju njene stabilnosti, njenom multietničkom skladu i afirmaciji na međunarodnom planu“, kazao je Ðukanović novinarima.

On je izrazio očekivanje da će za Vujanovića glasati svi građani Crne Gore, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Optimisti smo, odnosno ubijeđeni da ćemo ostvariti pobjedu u prvom krugu”, istakao je Ðukanović.

Komentarišući to što koalicioni partner Socijaldemokratska partija nije podržala Vujanovića, lider DPS-a je kazao da mu je žao što nije došlo do dogovora, ali to se ne bi trebalo negativno odraziti na izborni rezultat Vujanovića.

“Situacija jeste malo neobična, ali to nas ne koleba u našem optimizmu da će naš predsjednički kandidat pobijediti već u prvom izbornom krugu”, naveo je Ðukanović.

On je izrazio uvjerenje da izostanak podrške SDP-a Vujanoviću neće utjecati na odnose u parlamentarnoj većini i funkcionisanju Vlade Crne Gore.

Vujanović je kazao da se u prethodnom mandatu trudio da bude predsjednik svih građana Crne Gore i izrazio očekivanje da će građani prepoznati tu politiku i ponovo joj dati povjerenje.

On je rekao da će i dalje biti posvećen očuvanju crnogorske državnosti, njene multietničnosti, kao i nastavku evropskog i euroatlantskog puta.

Zakonsko pravo

„Ubijeđen sam u izbornu pobjedu, odnosno da će građani adekvatno vrednovati ono što sam radio do sada” , kazao je Vujanović.

Prema zakonu, kandidatura za predsjednika Crne Gore mora biti podržana sa najmanje 1,5 posto ukupnog glasačkog tijela, odnosno kvalifikacioni cenzus za predsjedničku kandidaturu iznosi 7.710 potpisa birača.

Potpisi birača za podršku kandidatu za predsjednika Crne Gore daju se u prostorijama opštinskih izbornih komisija na propisanom obrascu i prikupljaju se do 18. marta.

Vujanović je do sada dva puta biran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

SDP, manji partner u vladajućoj koaliciji, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsjednički mandat. Ta partija ranije je saopćila da neće podržati Vujanovića na predsjedničkim izborima 7. aprila, jer u toj stranci smatraju da je njegova kandidatura protivustavna.

Krivokapićeva stranka je poručila i to da će iskoristiti sve pravne mehanizme da ospori Vujanovićevu nominaciju za novi mandat na mjestu šefa države.

Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada su, pored Vujanovića, zvanično najavili i lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić i predstavnik Pravedne Crne Gore Rade Bojović.

Oni su, također, počeli sa prikupljanjem potpisa podrške.

Cijena 1,2 miliona eura

Socijalistička narodna partija ranije je saopćila da će podržati Lekića, dok je Pozitivna Crna Gora odustala od predsjedničkih izbora iz, kako je navedeno, finansijskih razloga, a ta stranka je poručila da će naknadno saopćiti koga će podržati u predsjedničkoj trci.

Predsjednički izbori zakazani za 7. april bit će šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon stjecanja nezavisnosti 2006. godine.

Kako je ranije saopćeno iz Državne izborne komisije, predsjednički izbori koštat će tu državu skoro 1,2 miliona eura, od čega je 800.000 eura predviđeno za provođenje izbora, a 400.000 za izbornu kampanju.

Izvor: Agencije