BiH: Svećenik ubijen iz koristoljublja

Tijelo svećenika pronašla mještanka zadužena za čišćenje župne kuće (TV Biha?)

Tri maloljetnika inicijala M. D., J. Š. i A. Č., rođeni od 1995. do 1997. godine iz Bihaća, osumnjičena su da su počinila teško ubistvo katoličkog svećenika don Mile Ivančića u bihaćkom naselju Zavalje.

Ovo je u utorak kazao zamjenik komesara policije Unsko-sanskog kantona (USK) Marjan Šimić na konferenciji za novinare u Bihaću, prenosi Fena.

“Oni su danas privedeni u Kantonalno tužilaštvo te su, nakon obrade, upućeni Kantonalnom sudu, odnosno Odjelu za maloljetnike”, kazao je zamjenik glavnog tužioca Husein Huzeirović.

Počinioci su, prema Šimićevim riječima, učenici drugog i trećeg razreda Srednje tehničke škole u Bihaću.

“Oni su zločin dan prije izvršenja planirali, a kad su ga izvršili upotrebom puke mehaničke sile i hladnog oružja, bacili su sredstva izvršenja”, istakao je Šimić.

Nakon toga su se, kako je dodao, ponovo htjeli vratiti na lice mjesta, ali su ih mještani spriječili.

Novac nije odnesen

Motiv ubistva je koristoljublje i novac, ali ga od straha nisu ni odnijeli, jer ga je policija, kako je rečeno, našla u džepu kod ubijenog.

Tokom istrage otkrivena su i ranija krivična djela provale i pljačke župnog stana, o kojima policija do ubistva ništa nije znala.

Jedan od maloljetnika je već prije toga počinio tešku krađu, zbog čega se, kako je rečeno, može govoriti i o povratu, dok je drugi krajem prošle godine bio prijavljen za zloupotrebu droga.

Tužilac Huzeirović istakao je da je u ovom zločinu ispoljeno ekstremno nasilje, o čemu govori i činjenica da je policija pronašla nož kojim je počinjeno ubistvo, čija je dužina oštrice 33 centimetra.

Prema njegovim riječima, sva trojica su suizvršioci u ovom krivičnom djelu, jedan je hrvatske, a dvojica bošnjačke nacionalnosti, mada je nacionalna netrpeljivost potpuno isključena iz motiva ovog monstruoznog ubistva.

Jedan od počinilaca je sin mještanke zadužene za čišćenje župne kuće, koja je pronašla tijelo ubijenog svećenika.

Izvor: Agencije