Badrić: Novac HDZ-a dobila sam preko računa

Badrić: Nisam pitala preko koga će što biti plaćeno (Pixsell)

Hrvatska pjevačica Nina Badrić posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi medija da novac za nastup u predizbornoj kampanji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije dobila „na ruke“ već preko računa, te da o svom angažmanu nikada nije razgovarala s optuženim bivšim premijerom i predsjednikom ove stranke Ivom Sanaderom, prenosi agencija Hina.

Iako Tužiteljstvo, kao i neki ranije ispitani svjedoci, smatra da su estradne zvijezde uključene u HDZ-ovu predizbornu kampanju 2007. plaćane novcem iz stranačkog crnog fonda, Badrić tvrdi da joj je honorar u cijelosti isplaćen preko računa.

Osim 10.000 eura za 10 predizbornih nastupa u raznim gradovima sa drugim pjevačima, dodatno je dogovorila još dva samostalna koncerta u Karlovcu i Biogradu na moru.

Stranački blagajnik Mladen Barišić, koga je na poziv sekretarice posjetila u njegovom uredu direktora carine, predložio joj je da fakturu za te nastupe ispostavi za klub Hrvatski dragovoljac, na što je pristala.

„Nitko nije pitao ništa, za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno. Nisam pitala preko koga će što biti plaćeno“, izjavila je pjevačica, te dodala da je USKOK prije poziva na Sud o tome nikada nije ispitao, iako se „u medijima svašta moglo pročitati“.

„Ovo je prvi put da me netko zove, hvala vam“, kazala je Badrić odgovarajući na pitanja Sanaderove odbrane koja ju je pozvala kao svjedoka.

„U mom računovodstvu postoje sve fakture, a svi honorari moraju biti provedeni kroz poslovne knjige“, utvrdila je pjevačica, koja, ipak, nije odgovorila na pitanje tužiteljice da li bi se izložila kaznenoj odgovornosti da je priznala kako je novac primala „na ruke“.

Poslovna tajna

Prisjetila se da je predizborni angažman dogovorila sa Sanaderovom saradnicom Biancom Matković, te da se s premijerom sastala samo jednom kada ju je nakon dogovora s njegovom saradnicom u Vladi pozvao na kafu.

Kazala je i da je u toj kampanji za HDZ nastupalo mnogo njenih kolega, poput Jacquesa Houdeka, Miroslava Škore, Mladena Bodalca, Vanne, Ivane Kindl, Miše Kovača, Dražena Žanka i Ivane Banfić.

Tvrdi da ne zna koliki su bili njihovi honorari, jer takvi podaci spadaju u domen poslovne tajne.

Suđenje bivšem premijeru i njegovoj nekadašnjoj stranci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi se nastavlja u ponedjeljak, 18. februara, kada se na klupi za svjedoke očekuju bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Optužbe da su preko agencije Fimi medija iz državnih institucija i kompanija izvukli blizu 70 miliona kuna priznali su bivši stranački rizničar Barišić, nekadašnja blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak, podsjeća Hina.

Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček odbacuju optužbe, dok predstavnici HDZ-a tvrde da za „crni fond“ nisu znala legalna stranačka tijela.

Izvor: Agencije