Prijedlog za prestanak funkcije Nate Mesarović

Prestanak funkcije predsjednici Vrhovnog kasacionog suda predložio je Vrhovni savet sudstva (Al Jazeera)

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Srbije predložit će Parlamentu da donese odluku o prestanku funkcije predsjednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, odlučeno je na sjednici održanoj u ponedjeljak, prenosi Tanjug.

Za takvu odluku glasalo je devet članova Odbora, dok su tri bila protiv – dva iz Demokratske stranke (DS) i jedan iz Liberalno demokratske partije (LDP).

Prestanak funkcije predsjednici Vrhovnog kasacionog suda predložio je Vrhovni savet sudstva (VSS), na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije, pošto je, kako je objašnjeno na sjednici, Mesarović izabrana na tu funkciju bez prethodnog mišljenja opšte sjednice Kasacionog suda.

Zamjenica predsjednika VSS-a Mira Ilić objasnila je da je Mesarović izabrana prije nego što je izabran i sam sud.

“Pored mišljenja nadležnog skupštinskog odbora, trebalo je da se pribavi i mišljenje opšte sednice Kasacionog suda, ali pošto Kasacioni sud još nije bio počeo da funkcioniše, njen izbor je bio u koliziji sa odredbama Ustava”, rekla je Ivić obrazlažući prijedlog za prestanak funkcije Mesarović.

Ona je dodala da je VSS odluku donio polazeći i od Poslovnika o radu skupštine, u kojem se, kako je navela, analogno primjenjuju odredbe za izbor i prestanak funkcije.

Poslanik DS-a Nenad Konstantinović usprotivio se bilo kakvoj raspravi o prestanku funkcije predsjednici Vrhovnog kasacionog suda, uz obrazloženje da je tako nešto nemoguće, jer VSS ne može podnijeti takav prijedlog.

Podnošenje prijedloga

“Ideja je da vi ne možete da smislite i promenite predsednika Kasacionog suda kad vam padne na napamet, već jedino da ga razrešite. Da ste podneli predlog za razrešenje, ne bi bilo nikakvih problema, mi bismo o tome raspravljali, ali ne možete da predlažete prestanak funkcije”, rekao je Konstantinović.

On je dodao da u materijalima za sjednicu nije dobio preporuku Ustavnog suda kako da se njegova odluka provede, a za njegovog partijskog kolegu Srđana Mikovića primjena odredaba Poslovnika o radu skupštine van Parlamenta je besmislena.

Miković je u tom kontekstu rekao da odluka ne može biti donijeta na osnovu Poslovnika, već eventualno procedura koja bi uslijedila.

“Prestanak funkcije i razrešenje su dve različite stvari i ako se igramo sa funkcijom predsednika Kasacionog suda na predlog ministra pravde, daćemo lošu sliku i nisam siguran da na taj način ubrzavamo evropske integracije”, kazao je Miković.

Zamjenica predsjednika VSS-a odbacila je prigovor da je “politika umešana u donošenje odluke o predstanku funkcije” i podsjetila da je ministar pravde član VSS-a, kao i predsjednik skupštinskog Odbora, ali da su svi ravnopravni u odlučivanju.

Poslanica Demokratske stranke Srbije (DSS) Milica Radović rekla je da bi Odbor trebao predložiti Skupštini konstataciju prestanka funkcije, kako bi se izašlo iz situacije u kojoj VSS ne može biti predlagač prestanka funkcije, dok je poslanik Socijalističke partije Srbije (SSP) Neđo Jovanović ukazao da je Odbor obavezan provesti odluku Ustavnog suda Srbije.

Konstantinović je po završetku sjednice rekao novinarima da Skupština Srbije mora raditi po procedurama, a da je na sjednici Odbora za pravosuđe došlo do pravnog nasilja.

“VSS je predložio prestanak funkcije, a za to nema nadležnost, kao ni pravo da tako nešto predloži. Predlog se poziva na odluku Ustavnog suda koja nikada nije dostavljena Odboru”, kazao je Konstantinović.

Dodatni pritisak

Poslanik LDP-a Bojan Ðurić izjavio je da će prestanak funkcije predsjednici Vrhovnog kasacionog suda Nati Mesarović predstavljati “dodatnu vrstu pritiska ili pucnja u normalno funkcionisanje pravnog poretka”.

On je novinarima rekao da Srbija ne može biti bez predsjednika Vrhovnog kasacionog suda i da će time biti u situaciji da vrh pravosudnog aparata ne postoji i ne funkcionira.

“Čemu žurba kada znamo da će posledica na kraju biti da nemamo predsednika Vrhovnog kasacionog suda i da ne postoji nikakav predlog koji bi omogućio da se taj nedostatak prevaziđe”, kazao je Ðurić.

Za LDP je, kako je naveo, neprihvatljivo da se jedna odluka Ustavnog suda Srbije koristi i zloupotrebljava da bi vladajuća većina postigla politički efekt koji želi, a to je da ukloni Mesarović sa mjesta predsjednika Vrhovnog kasacionog suda.

“Netačno je da je ovo najbolji način da se izvrši odluka Ustavnog suda, on nijednom rečju nije rekao ko treba da bude predsednik tog suda, niti je je rekao da Mesarović to ne može da bude”, naveo je Ðurić.

Poslanici će u srijedu ili četvrtak raspravljati o prijedlogu odluke o prestanku funkcije predsjednici Vrhovnog kasacionog suda, a kako je ranije u ponedjeljak rekao predsjednik nadležnog skupštinskog Odbora Petar Petrović, Parlament neće ocjenjivati njen rad.

Na pitanje da li će Mesarović prisustvovati sjednici, Petrović je odgovorio da o tome ko će prisustvovati sjednici i biti pozvan odlučuje predsjednik Parlamenta Nebojša Stefanović.

Izvor: Agencije