Mirovnjaci: Krhki mir u Vukovaru

Pupovac smatra da su protesti protiv ćirilice pokušaj zloupotrebe ratnog stradanja i patnje Vukovara u politikantske svrhe (Pixsell)

Skupina mirovnih institucija i pojedinaca poslala je u ponedjeljak hrvatskom državnom vrhu otvoreno pismo u kojem, u povodu sukoba oko uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovar, pozivaju na širu raspravu u okviru koje bi se, ističu, prevladali postojeći stereotipi i osvijestio značaj zajedništva za opstanak i prosperitet i budućnost Vukovara i cijele Hrvatske.

“Smatramo da je to prilika za unaprjeđivanje međuetničkih odnosa i pomicanje težišta rasprave s osporavanja zajamčenog prava na konsenzualno pitanje kako ostvariti ustavni zakon, a da se uzmu u obzir vrijednosti važne Hrvatima i Srbima Vukovaru radi obnove povjerenje među njegovim žiteljima”, ističe se u pismu, koje prenosi Hina.

Ocjenjuju kako Vukovar jasno pokazuje koliko je postignuti mir krhak i ne doživljava ga se pravednim, pa se zapravo radi o odsustvu rata bez istinskog mira. Kako se naovodi, stoga bi se lako moglo dogoditi da u budućnosti dođe do ponovne eskalacije nasilnog sukoba.

Nivo tolerancije

Žele i da se u Hrvatskoj pokrene društveni dijalog o tome “kakvu viziju zajedničke budućnosti želimo, kao što su to učinile europske države nakon Drugog svjetskog rata, a koji bi dao odgovore i na pitanja protiv čega se vodio rat u Hrvatskoj, te kako ostvariti siguran život u Vukovaru bez mržnje.”

Podsjećaju kako u proteklih 15 godina u Vukovaru nije bilo ozbiljnih međuetničkih incidenata, a postignuti nivo tolerancije odvija se uz nepisano pravilo da je bolje i sigurnije da svako ostane u ‘svom dvorištu’.

Vukovar je podijeljen no, dodaju, nažalost ima i političara koji ‘žive’ od podjele i razdjeljivanja, a kada se i postigne dogovor, on se u javnosti percipira kao politička trgovina u korist jedne grupacije.

“Izlazak ćirilice u javni prostor prelazi prag do sada postignute tolerancije među žiteljima Vukovara, jer krši pravilo da svatko ima ostati u svom dvorištu, te tako razotkriva postojeći obrazac odnosa”, ocjenjuje se.

Pribojavaju se da bi rješavanje nastalog sukoba administrativnim putem, bilo da se radi o uvođenju ili odgađanju uvođenja ćiriličnih natpisa, “ozbiljno narušilo postojeću razinu tolerancije, a ujedno bi zacementirao postojeći segregacijski i dominacijski obrazac odnosa”.

Mirovnjaci drže kako bi nadležne institucije trebale preuzeti odgovornost za stvaranje prilika koje Vukovarcima omogućuju uključivanje u proces konstruktivne komunikacije, a ujedno ih zaštititi od toga da se na njihovim leđima ponovno lome raznorazni politički, politikantski i drugi interesi.

Među petnaestak potpisnika pisma su Centar za mirovne studije, Grupa mladih Vukovar, Mirovna organizacija Luč, Mirovna organizacija Miramida, Udruga Pobjede, Vesna Teršelič, Srđan Dvornik i drugi.

Istup Pupovca

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac poručio je da uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru nije ratno, već mirnodopsko pitanje, čijem rješenju, s obzirom na to da je riječ o Vukovaru, treba prići i riješiti ga tako da „niko ne likuje, ali ni da ima osjećaj gubitništva“.

Pupovac je rekao da se tu radi o poštivanju hrvatskih zakona o pravima nacionalnih manjina, koji predviđaju da u mjestima gdje prema rezultatima popisa živi više od jedne trećine Srba, oni imaju pravo na službenu upotrebu jezika i pisma.

“Ćirilica nije ratno pismo niti je ona simbol ratnog stradavanja Hrvata i razaranja Vukovara. Previše je tu nedosljednosti, politikantstva i izazivanja nepotrebnih strasti. No, svakako toj problematici treba prići sa svim pijetetom i zato predlažem da se do rješenja dođe kroz razgovor i dogovor Vlade i lokalne samouprave s predstavnicima srpske zajednice zbog cijelog niza razloga…”, naveo je Pupovac.

On je za zagrebački Jutarnji list rekao da je tu, ipak, riječ o Vukovaru i da treba biti obazriv.

“Treba se dogovoriti o tome u kojem opsegu i kojom je vremenskom dinamikom moguće primijeniti odredbe tog zakona u Vukovaru”, rekao je Pupovac.

‘Politikantske svrhe’

Prijedlog da se u Vukovaru uvedu ćirilični natpisi na državnim institucijama izazvao je proteste udruženja veterana iz rata i nekih stranaka.

“Ovi protesti koji su se odigrali u Vukovaru najmanje su stvar Vukovara i Vukovaraca. To je puno više bio istup onih koji su došli sa strane”, rekao je Pupovac.

Prema njegovom mišljenju, to je bio “pokušaj zloupotrebe ratnog stradanja i patnje Vukovara u politikantske svrhe, koje nisu ni opravdane ni svrsishodne”.

Pupovac smatra da rješenje mora proizaći iz dogovora Vlade i predstavnika srpske zajednice, a “mi smo za dogovor spremni”.

Kako je rekao, pitanje uvođenja dvojezičnosti nije pitanje borbe, a pogotovo ne rata, nego pitanje uzajamnog poštovanja koje uvažava osjećanje, iskustvo i ratnu specifičnost Vukovara, ali i pitanje identiteta i zagarantiranih prava.

“Budite uvjereni da Srbi imaju osjećaj i razumijevanje za ono što se Hrvatima dogodilo u Vukovaru, ali naš je imperativ da se oslobodimo od simboličkih opterećenja rata na pitanjima koja ne bi smjela biti time opterećena, kao što je ćirilica”, poručio je Pupovac.

Izvor: Agencije