Golf teren uzburkao javnost u Dubrovniku

Na brdu Srđ iznad Dubrovnika planira se izgradnja terena za golf i apartmanskog naselja, što je uzburkalo dubrovačku javnost.

Dio građana želi referendum o ovom pitanju i službeno su prikupili oko 8.200 potpisa podrške toj inicijativi.

S tim odobrenjem, što čini oko 20 posto biračkog tijela, Dubrovčani će moći i sami reći što misle o spornom projektu i tako donijeti jednu od najvažnijih odluka u historiji njihovog grada.

Potpisi će se nastaviti skupljati do 15. februara.

Koristi od golfa

Ilar Paskojević za Al Jazeeru objašnjava kako mu je drago što će i njegovo mjesto, Bosanka na brdu Srđ, izravno imati koristi od golfa.

S bratom ima oko 60 hektara zemlje. Dosta od toga su prodali, a još vidi mjesta za vlastito ulaganje u agroturizam.

“Sve te pozicije, meni samo dodaju na vrijednosti ako ovaj projekt prođe.”

Kaže da će Bosanki dobro doći novi prilazni putevi i otvaranje radnih mjesta.

“I dok većina stanovnika Bosanke odobrava ovaj projekt, u Dubrovniku je situacija složenija. Golf je omiljena tema umirovljenika na klupicama, a žustre rasprave vode se i u kafićima”, izvještava iz Dubrovnika reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Dio dubrovačkih intelektualca glasno se pobunio. Slažu se da Dubrovniku trebaju mnogi sportski sadržaji, ali nikako ne žele pretjeranu izgradnju a kažu da za to postoje indicije.

Marija Kojaković iz Društva dubrovačkih arhitekta objašnjava: “Ako je već jednom stavljeno u urbanistički plan grada golf igralište od 100 hektara, neka se to zadrži u ovom sjeverozapadnom dijelu, koji je nevidljiv i prema mjerama i kriterijima Hrvatske, da ima oko 24.000 metara kvadratnih izgrađene površine, a ne kao ovaj plan – deset puta više.”

Udruga Srđ je naš misli da se radi o vrijednom biznisu s nekretninama a ne o golfu.

“To sve nosi i velike posljedice na dubrovački turizam, koji će ostati bez mogućnosti da funkcionira s takvim konkurentskim gradom iznad sebe”, smatra Đuro Capor iz ove udruge.

Investitor o mogućnosti pada njegova projekta na referendumu još ne razmišlja. Na Srđu bi se trebalao graditi 240 vila, 400 apartmana i dva hotela od po 250 i 150 soba.

“U odnosu na vile, mi imamo otprilike 130 metara četvornih po ležaju, što se može činiti puno, ali ćete vidjeti ako usporedite s ostalim projetkima u toj industriji od tour operatora, čak i ovdje u Hrvatskoj, vidjet ćete da je to sasvim prihvatljivo i po pravilima industrije”, kaže Ivan Kusalić iz kompanije Razvoj golf.

Gradonačelnik za gradnju

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić projekt golfa na Srđu podržava.

“Ukoliko eko studija bude pozitivna i zadovoljeni svi kriteriji, u skladu sa svime što je Hrvatska s ulaskom u Europsku uniju (EU) prihvatila, znači najstrože svjetske standarde, onda je Dubrovniku takva stvar potrebna”, smatra Vlahušić.

Neki postavljaju pitanje koliko će izgradnja infrastrukture stajati Dubrovčane.

“Tko će u mene spavat ako tamo ima 10.000 ležajeva, na tako atraktivnom položaju?”, pita Akan Dilberović, vlasnik aparthotela na Babinom kuku.

Svi prikupljeni potpisi za dubrovački referendum do 15. februara otići će Gradskom vijeću, a zatim na provjeru nadležnom Ministarstvu uprave u Zagrebu.

Nakon referendumskog pitanja za ulazak Hrvatske u EU, Dubrovnik odlučuje i o svojoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera