BiH uvela dodatne provjere uvoznog mlijeka

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda te hrane za životinje u Bosnu i Hercegovinu ubuduće će biti moguć samo uz laboratorijsku potvrdu o provedenoj analizi prisutnosti mikotoksina, objavio je u ponedjeljak Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, namećući tako stroži režim provjera ispravnosti ovih proizvoda koje pristižu iz uvoza, pa tako i iz Hrvatske.

Kako je pojašnjeno, nova uredba o kontroli ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda i životinjske hrane stupit će na snagu 12. februara.

Potvrde o provedenim laboratorijskim pretragama moraju izdati ustanove koje imaju odgovarajuću akreditaciju.

Pošiljke koje nemaju tu potvrdu bit će podvrgnute laboratorijskim pretragama u Bosni i Hercegovini i neće biti dopušten njihov uvoz prije nego što se potvrdi ispravnost takvih proizvoda, odredila je Uprava za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Mljekari nemaju dileme

Nakon povlačenja mlijeka zbog utvrđene prisutnosti aflatoksina m1 postavlja se pitanje kako je nadležnim službama u Hrvatskoj promakla prisutnost kancerogenog sastojka.

Iako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da s njihove strane nema propusta, čini se da u lancu kontrole zdravstvene kvalitete mlijeka ipak ima manjkavosti, izvještava iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.  

Izvjesne količine pakiranja mlijeka povučene su sa bh. tržišta proizvođača Vindija i Dukat.

Iz prodaje je povučeno Vindijino trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jednog litra (rok upotrebe do 3. jula 2013), zatim Vindijino UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jednog litra (rok upotrebe do 24. i 31. maja 2013), Dukatovo trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od pola litra (rok upotrebe do 24. juna 2013), te Dukatovo trajno mlijeko “Lagano jutro” sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jednog litra (rok upotrebe do 25. aprila 2013). 

Toksični ili neupitno zdravi proizvod, za hrvatske mljekare dileme nema. U Hrvatskoj se, poručuju, proizvodi zdravo i kvalitetno mlijeko.

“U to vjeruju i građani, čije povjerenje u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost mlijeka zasad nije poljuljano. Više vjeruju domaćem nego uvoznom proizvodu”, kaže Željko Mavrin, mljekar iz Bjelovara.

Marijan iz Zagreba potvrđuje ove riječi: “Imam povjerenja i vjerujem da je zdravo.”

Zlatko Budiselić, također iz Zagreba, kaže: “Apsolutno imam  povjerenja u kvalitetu mlijeka, sigurno je puno bolje od onoga koje uvozimo.”

Njihov sugrađanin Radovan Prstečić smatra: “Sigurno je dobro, ja vjerujem da  hrvatski seljaci dobro rade svoj posao.”

Da dobro rade svoj posao smatraju i u Veterinarskoj inspekciji. To što je prisutnost kancerogenog sastojka utvrdila bh. inspekcija ne smatraju svojim propustom.

“Mi nismo obvezni, kao nadležno tijelo, kontrolirati svaku pošiljku koja ide van. Tako je u Bosni i Hercegovini, njihovo nadležno tijelo, inspekcija uzela uzorak i utvrdila pristunost aflotoksina. U Hrvatskoj dosad nismo imali nikad problema s tim”, kaže Natalija Knežević iz Veterinarske inspekcije. 

Od polja do stola – nekoliko analiza

To je i razlog, kažu, zašto se do sada nije detaljnije i češće radila analiza za prisutnost aflatoksina.

Od polja do stola, shodno pravilnicima, mlijeko prolazi kroz nekoliko analiza. Redovno, na mjesečnoj bazi, farmeri su dužni četiri puta dati uzorke u središnji laboratorij.

Mlijeko se zatim kontrolira i prilikom istakanja iz cisterni u mljekarama, potom i tokom same proizvodnje, a na kraju i u maloprodaji.

Iako je princip sličan, organizacija je nešto drugačija nego u zemljama Evropske unije (EU).

“U EU je, ipak, nešto drugačije, sami farmeri uzorkuju i šalju mlijeko na analizu. Kod nas je ta organizacija drugačija, tako da središnji laboratorij educira osobe koje obavljaju uzorkovanje ili prijevoznike koji su dužni te uzorke uzeti i dovesti ih na analizu”, kaže Natalija Knežević.

U konkretnom slučaju, potvrdu o prisutnosti aflatoksina u mlijeku izvezenom u Bosnu i Hercegovinu trebala bi dati analiza referentnog laboratorija u Beču, koja bi trebala biti gotova najkasnije do srijede.

Izvor: Al Jazeera