Neum i Ploče: EK razmatra slobodne koridore

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju prvog jula ove godine značit će mnogo promjena i za Bosnu u Hercegovinu. Od promjena izvoznih kvota, do rješavanja problema koji korijene vuku još iz nekadašnje zajedničke države.

Prolaz kroz Neum i Luka Ploče u tadašnjoj Jugoslaviji nisu predstavljali faktore neslaganja, no uspostavom državnih granica između Hrvatske i BiH, postali su goruća pitanja.

Njihovo rješavanje neće biti moguće bez sudjelovanja Evropske komisije – a kako bi se Bosni i Hercegovini izašlo u susret – čini se da će Evropa morati pristati i na odstupanje od svoje pravne prakse, izvijestio je novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

Na prilazima Neumu užurbano se radi, a novi granični prijelazi uskoro će biti gotovi. I s jedne i s druge strane granice kalkuliraju što će oni značiti nakon prvog jula, kada bi Hrvatska trebala ući u Evropsku uniju. Neum će se naći između dvije granice, a Dubrovnik je njime odsječen.

Načelnik općine Neum Živko Matuško je kazao: “Mislim da će promet ljudi biti isti. Ništa se posebno neće promijeniti, da će se prometovati kao što se i dosada prometovalo. Promet robe, kako biljnog i životinjskog porijekla, bit će znatno otežan”.

Tu su i Ploče, zanimljive zbog luke i prometa roba prema Bosni i Hercegovini. Sarajevu je ključan trgovinski koridor. Pitanje je riješio Sporazum Tuđman – Izetbegović, no u Hrvatskoj on nije nikada ratificiran, jer je predviđao zajedničko upravljanje lukom.

“Praktično, na određen način narušava suverenitet Republike Hrvatske i vjerujem da je, nakon svega, taj Sporazum i u Hrvatskoj i u BiH kao takav napušten. Vidjelo se da taj model ne bi mogao funkcionirati”, ocijenio je gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Ekonomski točak

Luka je ekonomski točak grada, pa se lokalne vlasti nadaju brzom rješenju poslovanja u novim uvjetima.

“Luka u Pločama izvorno je građena za servisiranje gospodarstva BiH. No, sada se između tog gospodarstva i luke našla granica koja će dodatno jačati. Brz i neometan promet roba sada se postavlja ključnim pitanjem u odnosima između dvije zemlje”, izvijestio je Pavković.

Postoji obostrani interes da se pitanje riješi upravo koridorima. Hrvatska, odnosno Evropska unija, spojila bi se sa odsječenim dubrovačkim dijelom koridorom iza Neuma, a Bosna i Hercegovina slobodnim željezničkim prolazom sa strateškom lukom. Sarajevo insistira na zajedničkom rješenju.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković je kazao: “Mi, bh. strana, mislimo da je to vezani paket i da to treba u tom vezanom paketu razriješiti”.

Pregovori se, zapravo, vode sa Evropskom komisijom, jer, da bi BiH dobila traženi prolaz, moraju se napraviti odstupanja od evropske pravne stečevine. Brisel je popustio, ali BiH traži potpuno odstupanje. Ono znači promet preko Ploča svih roba bez ograničenja.

“Ono što je predmet daljih pregovora jeste to što mi mislimo da je potrebno izvršiti potpunu derogaciju, dok u Evropskoj komisiji u ovom trenutku misle da s postojećom derogacijom, koju su obećali, ili već prihvatili u pregovorima, je u potpunosti zadovoljen interes BiH”, pojasnio je Perković.

BiH zahtijeva i odstupanja u smislu slobodnih tranzitnih ruta za izvoz u Tursku, Moldaviju, evropsku zonu, te treće zemlje. Zasad nije jasno je li taj zahtjev u istom pregovaračkom paketu. Što se Neuma i Ploča tiče, dosadašnji pregovori daju zaključiti kako su slobodni koridori konačno rješenje.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO