Susret Jahjage i Nikolića 6. februara

Iako plan sastanka i teme koje će biti otvorene još nisu sasvim razrađeni, za sada je izvjestan jedino nesumnjiv značaj susreta (AFP)

Prvi susret predsjednika Srbije Tomislava Nikolića s predsjednicom Kosova Atefite Jahjagom bit će održan u srijedu 6. februara u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, saopćili su diplomatski izvori u Briselu.

Ova informacija je potvrđena Tanjugu u kabinetu predsjednika Srbije.

Sastanak će, kako je navedeno u kabinetu, biti održan neposredno po povratku Nikolića iz zvanične posjete Turskoj.

Dačić i Thaci 22. februara

Nova runda dijaloga primijera Srbije i Kosova zakazana je za 22. februar u kabinetu Catherine Ashton, rekli su Tanjugu diplomatski izbori u Briselu.

Bit će to peti susret Dačića i Thacija.

U prethodnoj rundi dijaloga, 17. januara, dogovoreno je privremeno rješenje za naplatu carina na administrativnim prelazima i otvorena tema posebnosti sjevera Kosova.

Pitanje sjevera tada se prvi put našlo na pregovaračkom stolu u Briselu, a do 17. januara, odnosno u prve tri runde dijaloga, razgovaralo se o primjeni sporazuma koje je postigla prethodna vlada Srbije.

Izvor Tanjuga nije mogao precizirati dnevni red ovog sastanka, ali je napomenuo da je njegov prevashodni cilj da se dodatno utemelji dijalog koji se već odvija na premijerskom i ekspertskom nivou.

“Više kontakata na raznim nivoima znači veće šanse za normalizaciju odnosa”, rekao je ovaj diplomata, podsjećajući da je “vidljiv i održiv napredak” na ovom polju ključni uslov da Srbija polovinom godine dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

Prema saznanjima Tanjuga u državnom vrhu Srbije, protokol sastanka Nikolića i Jahjage bit će isti kao i prilikom susreta premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Thacija, koji su već četiri puta razgovarali u sjedištu evropske administracije.

Taj protokol podrazumijeva da će Nikolić i Jahjaga najprije imati odvojene susrete s Ashton, a potom zajedničku radnu večeru.

Značajan susret

Iako plan samog sastanka i teme koje će biti otvorene još nisu sasvim razrađeni, za sada je izvjestan jedino nesumnjiv značaj tog susreta.

U državnom vrhu Srbije ističu mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine.

“Ideja je da to bude inicijalni susret i upoznavanje. Teme još nisu utvrđene, ali postoji mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine”, naveo je sagovornik Tanjuga.

I Brisel, i Beograd, i Priština očekuju protokolarni sastanak, sa koga će biti poslat pozitivan signal i otvoren prostor za rješavanje najtežih pitanja na svim pregovaračkim nivoima.

Poznavaoci prilika u Beogradu i Prištini slažu se u ocjeni da od susreta Nikoilića i Jahjage treba očekivati prije svega dalju relaksaciju odnosa, podstrek budućim razgovorima, ali i pripremu za otvaranje političkih tema koje neminovno slijede.

Oni smatraju da i Nikolić i Jahjaga tim susretom potvrđuju riješenost i spremnost za nastavak dijaloga, navodeći da je uspjeh sam po sebi to što će do susreta uopće doći.

O sjeveru Kosova

Analitičari Dušan Janjić i Fatmir Seholi slažu se i da se Nikolić i Jahjaga neće baviti nijednom temom posebno, što, kako ističu, nije ni cilj sastanka, ali će se, dodaju, sigurno razgovarati o sjeveru Kosova, provedbi postignutih sporazuma, a moguće je da budu pomenuti Platforma i Rezolucija o Kosovu.

“Nije isključeno da se tom prilikom dogovore i neki naredni koraci, koji podrazumevaju aktivnije učešće predsednika u dijalogu”, rekao je Janjić Tanjugu.

Prištinski analitičar Fatmir Seholi ukazuje da će susret Nikolića i Jahajage imati više protokolarni karakter, ali dodaje i da će vjerovatno biti otvorene teme vezane za provedbu dogovora.

Prema njegovom mišljenju, ovo je samo prvi u nizu sastanaka koje će imati Nikolić i Jahjaga, ali razgovori o političkom rešenju za sjever Kosova neće se voditi na tom nivou.

“Te razgovore će sigurno voditi premijeri, a Jahjaga i Nikolić će se time baviti u kontekstu pitanja šta se tu može uraditi. Ono što sigurno znamo – Platforma Srbije je više za unutrašnju upotrebu i mnogo je daleko od onoga što nudi Kosovo po paketu Martti Ahtisaarija, ali to ne znači da ne može doći do spajanja stavova u kontekstu Razvojnog fonda za sjever Kosova”, ocijenio je Seholi.

Izvor: Agencije